Feministinen lohikäärmetaisto: Anniina Mikaman Tulen ja tuhkan tyttäret

Anniina Mikama: Tulen ja tuhkan tyttäret. WSOY, 2023.

Historiallisiin miljöihin erikoistunut nuortenfantasiakirjailija Anniina Mikama suuntaa uudessa Tulen ja tuhkan tyttäret -teoksessa keskiaikaiseen Irlantiin ja lohikäärmetarujen jäljille. Palkintoja haalineet aikamatkatrilogia Taikuri ja taskuvaras sekä historiallisempi tietäjiin keskittynyt Myrrys lähtivät molemmat liikkeelle Suomen kamaralta, mutta tällä kertaa Mikama ammentaa kokonaan kansainvälisemmistä lähteistä. Klassinen keskiaikainen lohikäärmeenkukistustaisto saa uutta näkökulmaa tyttöenergiasta ja monimuotoisemmasta sankarikaartista. Taianaomaisuus ja aito historiallnen tunnelma kulkevat käsi kädessä.

Tulen ja tuhkan tyttäret lähtee vauhdikkaasti liikkeelle siitä, miten linnanherran johtama retkikunta uskaltautuu vuorelle etsimään lohikäärmettä herättäen pedon, joka alkaa kylvää tuhoa ympäröiviin kyliin. Retkikunnan mukana ollut linnanherran päättäväinen tytär Isibéal kohtaa yhteenlyöttäytyneen joukon lohikäärmeen tulta paenneita nuoria, joista osa kantaa mukanaan omia salaisuuksiaan. Ristiriidoista huolimatta joukkiota yhdistää päämäärä pysäyttää lohikäärme.

Tulen ja tuhkan tyttäret on eeppistä seikkailufantasiaa, jossa ei säästellä liekkejä tai tykinkuulia ja miekkojakin kalistellaan. Mukana on myös kaunan, ystävyyden ja rakkauden teemoja. Toiminnallinen rooli on virkistävästi annettu tytöille (sekä yhdelle transpojalle, joskin tätä termiä ei 1500-luvulle sijoittuvassa romaanissa voi suoraan käyttää). Lohikäärmeenkukistusretkikunnan ainoa cispoika on sokea bardi, joka on mukana enemmän romanttisten tunteiden kohteen asemassa.

Kuten yleensäkin, Mikaman perusteellinen pohjatyö näkyy historiallisissa yksityiskohdissa ja lohikäärmelore on paljon lähempänä keskiaikaisia legendoja kuin modernia miekkaa ja magiaa.  Juoni etenee jouhevasti ja tarjoaa sopivasti koukkuja ja käänteitä. Vaikka taisteluita käydään ja verta ja ruumiita näytetään, synkemmille dark fantasyn teille ei kuitenkaan kuljeta ja Tulen ja tuhkan tyttäret pysyy kiltimmässä hyvän mielen seikkailussa, joka sopii sekä nuoremmille että vanhemmille fantasiafaneille.

Arvio: ****

Helmet-lukuhaaste 2023: 37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole

One Comment Add yours

Leave a comment