Täydellistä nuortenkauhua: Magdalena Hain Sarvijumala

Magdalena Hai: Sarvijumala. Otava, 2023.

Monialainen fantasiakirjailijatähti Magdalena Hai on kannatellut harteillaan kotimaisen nuortenkauhun kuningattaren viittaa jo aiempien Uhriniituntakaiseen sijoittuvien kauhunovellikokoelmiensa Haiseva käsi ja Kuolleiden kirja ansiosta. Molemmat ovat kuluneet koululaisten käsistä ja kirjoista on tehty myös selkoversiot. Hai on tunnettu myös helppolukuisesta huumorikauhusarjasta Painaijaispuoti. Nyt Hailta julkaistiin ensimmäistä kertaa romaanimittaista kauhua nuorille ja kirjavinkkarin odotukset olivat korkealla, mutta samalla mielen perukoilla kummitteli myös huoli: voisiko Sarvijumala täyttää hartaat toivomuksemme?

Ja kyllä, voin sanoa heti alkuun, että tässä on nyt se pitkään kaivattu lyhyt, vetävä, riittävän hirvittävä kauhukirja, jota tulee olemaan ilo vinkata lukuhaluttomammillekin kauhunnälkäisille yläkoululaisille. Hain kieli on taitavaa, välillä kauheaa, välillä humoristista ja välillä kaunista, mutta aina tasapainoista ja napakkaa. Kirjassa on kaikkea, mitä voi toivoa: värisyttäviä aaveita, hauskaa aidolta tuntuvaa dialogia ja jopa kunnon seksikohtaus. Vetävän juonen lisäksi käsitellään surua, menetystä, vanhemman ja teinin välistä suhdetta sekä vähän myös rasismia.

Sarvijumalan päähenkilö Lauri on joutunut pahaan auto-onnettomuuteen ja herää sairaalasta. Äiti on kuollut onnettomuudessa ja isä on koomassa. Lauri pistetään maalle asumaan tädin perheen luo ja alkaa nähdä aaveita. Vielä kuolleita uhkaavampi on kuitenkin salaperäinen sarvipäinen hahmo, joka tulee Laurin uniin ja tunkeutuu valvemaailmaankin. Ihastus paikkakunnan outoon vanhempaan tyttöön mutkistaa vielä kuvioita. Huumori, lämpö ja hyytävä kauhu pysyvät hyvin tasapainossa.

Ainoa asia Sarvijumalassa josta voin valittaa, on eräs kielivirhe alkupuolella romaania, mistä syytän enemmän kustantantamojen nykyistä liikaa kiirettä. Karin Niemen upean vainoava kansikuva tavoittaa hyvin Sarvijumalan sisällön. Kiinnostavasti hän oli myös oma graafikkoni samoin pääkallokantisessa ja aaveista kertovassa kirjassani Hurme, mutta molemmat kansikuvat vangitsevat kirjojen erilaiset tunnelmat. En malta odottaa, että pääsen genrevinkkauksissa tarjoamaan yläluokkalaisille näin erinomaista kauhukirjallisuutta.

Helmet-lukuhaaste 2023: 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika

Arvio: ****1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s