Paritanssia ja särkyneitä sydämiä: Nicola Yoonin Rakkauden askelkuviot

Nicola Yoon: Rakkauden askelkuviot. Suomentaja: Helene Bützow. Tammi, 2022.

Nicola Yoon on John Greenin ohella kunnostautunut erityisesti nuorten aikuisten melankolisempien mutta samalla raikkaiden romanssien kuvaajana. Greenin huuumori on tosin mustempaa ja Yoonin henkilöhahmogalleria monietnisempi. Jo Yoonin esikoinen Kaikki kaikessa oli supersuosittu ja poiki elokuvan, samoin kuin hänen seuraava kirjansa Aurinko on tähti. Molemmista pidin, joten halusin tarttua myös uuteen kirjaan Rakkauden askelkuviot. Kirjan pariin minua vetivät myös kaunis (ja lempiväriseni) kansikuva sekä näin tanssin harrastajana romaanin otsikko. Kävikin niin, että Rakkauden askelkuviot on nyt ehdottamasti suosikkini Yoonin tuotannosta.

Rakkauden askelkuviot alkaa aika tyypillisen modernin romanttisen kirjan tapaan. 17-vuotias Evie on aina rakastanut romanttisia romaaneja, mutta nyt vanhempien ero on saanut hänet menettämään uskonsa rakkauteen. Evie saa lisäksi epäonnisen yliluonnollisen lahjan: nähdessään suutelevia pareja hän saa näkyjä siitä, miten pari on tavannut, ja myös siitä miten suhde tulee päättymään. Lisäkierroksia tuo törmääminen tanssikoulun pihassa vaarallisen hurmaavaan bändipoika X:ään, jonka kanssa Evie sattumalta päätyy tanssikisoihin pariksi.

Yliluonnollinen twisti toi mukavasti lisää ulottuvuuksia romantiikkaan. Erään paritanssilajin harrastajana oli myös mukava kerrankin törmätä YA-kirjaan, jossa harrastus on näin keskeisessä roolissa. Hieman kyllä mietitytti, paljonko kokemusta aiheesta mahtoi kirjailijalla tai kääntäjällä olla (esim. tanssipiireissä en ole kuullut kenenkään koskaan puhuvan seuratanssista, ja olen ollut West Coast Swing -tunneilla, joilla ei kyllä puhuttu Länsirannikon swingistä). Mutta terminipottelu sikseen: Yoonin kirja oli todella suloinen ja kauniisti kirjoitettu, rohkea loppu vaati tarttumista nenäliinapakettiin.

Helmet-lukuhaaste 2022: 9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a comment