Johdatus värivoimiin: Vuokko Hurmeen Värikkäät, Tiukun salaisuus

wp-15986141905888111581425738987728.jpg
Vuokko Hurme: Tiukun salaisuus (Värikkäät 1). Kuvitus: Reetta Niemensivu. S&S, 2020.

Vuokko Hurme on yksi kotimaan omaperäisimmistä lasten fantasisteista. Hänen edellinen scifiin päin kallellaan oleva lastenkirjatrilogiansa Huimaa, joka kertoi painovoimaltaan nurin kääntyneestä maailmasta, herätti alakouluvinkkauksissa valtavan innostuksen. Ahmin myös suurella halulla Hurmeen lastentietokirjan Karkkikirja. Nyt hän on aloittanut uuden lastenfantasiasarjan Värikkäät, jossa telekineettiset voimat liittyvät lempiväreihin. Ensimmäisessä osassa Tiukun salaisuus pääosaperhe muuttaa uuteen kerrostaloon ja Tiukulla on vaikeuksia sopeutua punaisten esineiden lennättelyvoimiensa salaamiseen. Reetta Niemensivun loihtima kaunis kansi juhlii Tiukun lempiväriä, jota löytyy myös kirjan sivujen reunoista ja Niemensivun kuvituksesta.

Itse siniseen ja turkoosiin hurahtaneena värien ja taikavoimien yhteys viehättää minua erityisesti ja Hurme saa mukavasti solmittua yhteen lapsen arkisen maailman ja kiehtovan taikuuden. Mahdollisesti tahattomasti mukaan tulee myös korona-aikana turhan ajankohtaisia eristäytymisen ja vapautumisen teemoja. Kiusaamisen ja ystävystymisen teemat tulevat luontevasti esiin, kun Tiuku yrittää mukaan pihan lapsien leikkeihin ja erityisesti kaipaa johtajan Liian hyväksyntää. Kolmasluokkalainen Tiuku haluaa myös enemmän itsenäisyyttä salaisuutensa kanssa erakkoelämään ajautuneesta perheestään.

Salaisuuden piilottelu ja vanhempien haluttomuus kertoa menneisyydestä ja salailutarpeen syistä tuovat romaaniin jännitettä, mutta melkolailla Tiukun salaisuus jää löyhäjuoniseksi johdannoksi selvästi myöhemmissä kirjoissa auki keriytyvään suurempaan tarinaan. Vähän oudolta tuntuu, että takakannessa jo viitataan jonkin salaperäisen harmauden uhkaan, joka tässä kirjassa jää muutamaan alustavaan vihjaukseen ja varmasti tulee olennaiseksi vasta seuraavissa kirjoissa. Oma arvaukseni on, että seuraavat kirjat tulevat olemaan sininen ja vihreä ja niissä tullaan seuraamaan Tiukun sisaruksia Meriä ja Tapiota. Värikkäät-sarja vaikuttaa lupaavalta, mutta vähän tuntuu, että saimme siitä vasta esimakua.

Helmet-lukuhaaste 2020: 39. Kirjassa lennetään

Arvio: *** 1/2

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s