Sähköistä historiallista romantiikkaa: Terhi Tarkiaisen Emily eli kuinka sukua jatketaan

Terhi Tarkiainen: Emily eli kuinka sukua jatketaan. Tammi, 2022.

Terhi Tarkiaisen kirjat ovat kotimaisesta romanttisesta viihteestä aivan ehdottomasti suosikkejani, joten odotin innolla uutuutta Emily eli kuinka sukua jatketaan. Tarkiaisen esikoinen Pure mua on railakkaan mustanhumoristinen vampyyrikirja, johon kerta kaikkiaan rakastuin. Emily kuitenkin jatkaa enemmän Tarkiaisen edellisen kirjan Kitty eli kuinka mies tuhotaan jalan jäljissä, kuten samankaltaisista nimistäkin voi päätellä. Tiedossa on siis taas historiallista romantiikkaa, joskin tummilla ja humoristisilla sävyillä maustettuina. Pastellisen Bridgerton-henkisen kannen ei kannata antaa hämätä siinä, että luulisi Tarkiaisen luopuneen viiltävän terävästä ja nokkelasta huumoristaan. Mukana on myös traagisia, seikkailullisia ja jopa trillerimäisiä elementtejä sekä kiinnostavia historiallisia kuriositeetteja, vaikka eroottisista väristyksistäkin päästään nauttimaan.

Vaikka fantasiafanina Tarkaisen vampyyrit jäänevät suosikeikseni, pidin Emilysta vielä enemmän kuin Kittystä. Kartanomiljöö, salaisuuksien ja petosten verkko ja mainio juoni vetosivat minuun, samoin tykästyin päähenkilö Emilyn topakkaan määrätietoisuuteen. Kirja alkaa siitä, miten nuori kartanonrouva Emily ottaa vastaan komean muukalaisen herra Draken, joka sanoo olevansa etäistä sukua Emilyn aviomiehelle. Aviomies on poissa ja Emily tarttuu tilaisuuteen ja värvää vieraan esittämään aviomiestään selvitäkseen kiusallisesta lakimiehestä, joka tulee selvittämään perintösotkuja. Samalla Emily tuumii myös, että muukalaisesta voisi olla apua toisenkin perillisongelman ratkaisemiseen.

Liikaa Emilysta ei kannata paljastaa etukäteen, sillä teoksen juoni on nautittavampi, jos pääsee kokemaan käänteet ummikkona. Sen kuitenkin lupaan, että Tarkiainen tarjoaa sekä kuumottelua että jännitystä ja hempeämmät, roisimmat ja julmemmat puolet istuvat nätisti rinnan. Goottilaisen lisämausteen tuo Emilyn aviomiehen tieteellinen harrastus ja elektrisiteettikoneet, jotka lymyävät kartanon tornissa parhaaseen tohtori Frankensteinin tyyliin. Rohkeammat historiallisen romantiikan ystävät nauttivat tästä varmasti täysin siemauksin. Toivon kovasti, että tulevaisuudessa saadaan lisää Tarkiaisen kirjoja sekä historiallisen että yliluonnollisen romantiikan genreistä.

Arvio: ****

Helmet lukuhaaste 2022: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s