Vetävää hämärähiippailua alakoululaisille: Janne Malisen Waaralinnan salaisuudet 1, Seitsemän kielonlehteä

Janne Malinen: Seitsemän kielonlehteä (Waaralinnan salaisuudet 1). Tammi, 2022. Kuvitus: Teemu Juhani.

Esikoistekijä Janne Malisen Seitsemän kielonlehteä aloittaa uuden Waaralinnan salaisuudet -seikkailusarjan, joka on suunnattu etenkin ahmimisikäisille alakoululaisille yhdeksänvuotiaista ylöspäin. Teemu Juhanin upea kansikuva ja sisäsivujen mustavalkopiirrokset tavoittavat hienosti teoksen vanhahtavan salaperäisen tunnelman. Teoksen parasta antia on sen miljöö: kiehtova linnamainen parantola Waaralinna, jonka salaisuuksia päästään sarjan ensimmäisessä osassa vasta raapaisemaan. Malinen malttaa pitää tunnelman ja jännityksen yllä ja vastaukset vielä piilossa hihoissaan, vaikka lukija sitten vähän turhautuisikin malttamattomuuttaan.

Seitsemän kielonlehden sympaattinen päähenkilö on arka Oskar, jonka keuhkot alkavat oireilla kaupungin savusta. Oskar joutuu lähetetyksi uhkaavalta vaikuttavaan Waaralinnan parantolaan, jota johtaa pelottava ja arvoituksellinen johtajatar. Linnamaisessa parantolassa Oskar saa kuitenkin hyviä ystäviä ja päätyy salaperäisten arvoitusten jäljille, joiden selvittäminen luonnollisesti vaatii paljon öistä hiippailua pimeillä käytävillä. Liikkuuko joku parantolassa pahaenteisissä aikeissa? Entä mitä johtajatar on kätkenyt huoneeseensa? Välillä Oskar löytää vastauksia, mutta ne avaavat vain lisää uusia kysymyksiä. Sivussa käsitellään myös mukavan herkästi kuoleman ja ystävyyden teemoja.

Erityisesti kirja sopii jännitystä ja seikkailua kaipaaville alakoululaisille, sillä hienon elokuvamaisesti kuvattua toimintaa riittää, ja se on kirjoitettu ikätasoisesti sopivalla jännitystasolla. Hahmot ovat persoonallisia ja kuvailu kauniin maalailevaa, joskin omaan makuun lauseenvastikkeita, tunnekuvausten rautalankaselittelyä ja tiuhoja kerronnan näkökulmavaihdoksia olisi voinut vähän karsia. Niin paljon sarjassa jää vielä seuraaviin osiin, että mitään lopullista arviota on tässä vaiheessa mahdoton tehdä. Sen verran voi sanoa, että Waaralinnan salaisuudet alkaa oikein lupaavasti ja houkuttelee varmasti tarttumaan toiseenkin osaan. Jatkoa on onneksi luvassa ensi vuonna.

Helmet lukuhaaste 2022: 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s