Suukkoja ja sulkakyniä: Julia Quinnin Bridgerton, Hurmurin valloitus

Julia Quinn: Bridgerton, Hurmurin valloitus. Tammi, 2021. Suomentaja: Siiri Hornsby

Julia Quinnin historiallista romantiikkaa edustavan Bridgerton -sarjan pariin minut sai tietysti alun perin Netflix-sarja, jonka katsomisen jälkeen päädyin lukemaan myös kirjan Salainen sopimus, johon ensimmäinen tuotantokausi perustui. Toisen tuotantokauden pyörähdettyä Netlifxiin olen ahminut osittain kuuntelemalla ja osittain lukemalla sarjaa eteenpäin. Ja täytyy olla sitä kirjastonhoitajalle kerettiläistä mieltä, että kyllä, tällä kertaa tv-sarja on kirjoja parempi. Sarjan kirjat keskittyvät kukin yhteen Bridgertonin kahdeksasta sisaruksesta, joka sitten kirjan aikana rakastuu ja menee naimisiin, ei välttämättä yleensä tässä järjestyksessä. Tyyli on harlekiinimainen, mutta niitä piristää väliin purevakin huumori, joka loistaa vielä paremmin tv-sarjassa, joka myös tarjoaa laajemman ja monipuolisemman hahmogallerian. (Huom! Mikäli et ole katsonut sarjaa tai lukenut kirjaa Hurmurin valloitus, tämä arvio sisältää spoilerin).

Olen tässä välissä lukenut viisi Bridgerton-kirjaa lisää, mutta valitsen Helmet-lukuhaasteen kohtaan 3 (kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana) osan Hurmurin valloitus, koska siinä on minulle kirjailijana eniten samastumispintaa ja päähenkilö Penelope Featherington on yksi lempihahmoistani Netflix-sarjassa (toinen on Eloise Bridgerton, mutta hänen kirjansa Kirjeystävä oli sellainen lässähtävä pettymys, että en halunnut valita sitä tähän). Penelope on seurapiirien jo vanhaksi piiaksi tuomitsema seinäruusu, joka on pitkään ollut epätoivoisen rakastunut parhaan ystävänsä Eloisen veljeen Colin Bridgertoniin. Colin on kuitenkin suhtautunut Penelopeen vain ystävänä eikä ole muutenkaan ollut kiinnostunut vaimon hankinnasta vaan on sen sijaan kierrellyt matkailemassa. Kun Colin palaa taas uudelta matkalta, hän kuitenkin alkaa nähdä Penelopen uusin silmin ja tunteet syttyvät (valitettavasti kirjassa tuhdimpi Penelope on tässä kohtaa laihtunut, mistä ratkaisusta en pitänyt yhtään ja toivon, ettei tämä käänne tule mukaan tv-sarjaan).

Netflix-sarjan ensimmäisen tuotantokauden lopetus paljastaa sen Penelopen salaisuuden, jonka kuuluisi tulla ilmi lukijoille vasta Hurmurin valloituksen loppupuolella: Penelope on salaa Lady Whistledown, pahamainen juorulehden kirjoittaja, joka on saanut jo vuosien ajan seurapiirit kuohuksiin viiltävillä huomioillaan. Toisaalta tämän tietäminen etukäteen söi romaanilta draaman kaarta; toisaalta taas Penelopesta oli helpompi olla kiinnostunut sankarittarena. Colin on Bridgertonin veljeksistä mukavimpia, joskin Quinn oli hänellekin halunnut kirjoittaa luonteeseen epäsopivia raivokohtauksia (jostain syystä kirjailija tahtoo kaikki sankarinsa vähintään vähän toksisina, ilmeisesti jotta he osoittaisivat tarpeeksi miehisyyttään). Kiinnostavasti itsekin kirjoittava Colin suhtautuu Penelopen salaisuuteen kateellisuudella, mikä ei ole yleinen romanttisen parin konflikti. Kaikkiaan Hurmurin valloitus ei aivan ollut Penelopen hahmon arvoinen kirja, mutta kyllähän Bridgertonien kartanoissa on mukavaa viettää aikaa.

Arvio: ***

Helmet-lukuhaaste 2022: 3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s