Sivullisen tarina: Holly Bournen Vuosikirja

Kun luin ensimmäisen Holly Bournen kirjani, Normaali-trilogian aloittavan Oonko ihan normaali?, olin todella innoissani: miten raikasta ja samalla huumorista huolimatta käsitellään vakavia teemoja. Ja miten poikkeuksellista kerrankin ainaisen romantiikan sijaan lukea tarina tytöstä, joka tapaa toksisen pojan ja eroaa! Hiljalleen innostukseni on Bournen kirjoja lukiessani hiipunut, vaikka edelleen hänen tyylinsä on yhä viihdyttänyt. Nyt kun kirjoja on luettuna jo kasa, hiljalleen ne ovat alkaneet toistaa itseään. Kunnes saapui uusin, Vuosikirja.

Vuosikirjan alkuasetelma on kliseinen. Koulun lehteä toimittavan Paigen koulua hallitsee paha suosittujen tyttöjen kolmikko ja kiusaamista tapahtuu paljon. Lopulta myös kuvioihin löytyy erilainen, kapinallinen poika, joka fanittaa vieläpä Siepparia ruispellossa. Tällä kertaa tämä ei kuitenkaan ole kirja tytöstä ja toksisesta pojasta; pääosaa ei otsikosta huolimatta vie myöskään koulu. Sen sijaan on kysymys myrkyllisestä perheestä ja etenkin isästä, joka tukahduttaa Paigen itsetunnon, mutta jonka vallasta tuntuu mahdottomalta pyrkiä pois. Sivussa annetaan myös takaisin niille ilkeille tytöille, jotka haluavat käyttää koulun vuosikirjaa kiusaamisen välikappaleena.

Nautin Vuosikirjan lukemisesta paljon ja se palautti viehtymystäni Bourneen. Mukavaa oli myös että tällä kertaa poika sai olla tukea antava ja mukava. Kirjastonhoitajana minun pitäisi kai olla kauhistunut tavasta, jolla Paige ja Elijah löytävät toisensa: kirjoittelemalla punakynällä kirjastonkirjoihin. Älkää ottako lukijat pahoja vaikutteita! Mutta kyllähän se tapa hakea kirjoista ystävyyttä ja turvapaikkaa sulatti ammattilaisenkin sydämen, niin että katson tätä rikettä nyt sormien välistä.

Helmet-lukuhaaste 2021: 4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s