Psykologisen avioliittotrillerin esiäiti: Daphne du Maurierin Rebekka

Daphne du Maurier: Rebekka. WSOY, (alkuperäinen 1938). Suomentaja: Helvi Vasara.

Daphne du Maurierin Rebekka on klassikkokirja, jonka nimeen olin aiemmin törmännyt, mutta vasta Helmet-lukuhaasteen uupuva kohta sai minut kaivamaan esiin kirjaston poistomyynnistä kotiin raahaamani lukemattoman kappaleen. Goottilaisista kansista ja gotiikkaa henkivästä kuvauksestaan huolimatta Rebekka on ennen kaikkea psykologinen romaani. Jännitystä siitä myös löytyy, mutta niin klassisen maalailevalla ja tunnelmoivalla tavalla, että Kiltin tytön lukijat eivät sitä jännäriksi kutsuisi, vaikka kyse selvästi on uudemman bestsellerin tyylikkäämmästä esiäidistä.

Rebekan päähenkilö jää osuvasti nimettömäksi ja perii vasta myöhemmin toisen, jo kuolleen Rebekan, nimen: rouva de Winter. Hän kohtaa seuraneidin vähäpätöisessä asemassa Rebekan lesken Monte Carlossa ja pika-avioliiton myötä päätyy uudeksi rouva de Winteriksi Manderleyn kartanoon. Sekä aviomies että koko kartano vaikuttavat edelleen olevan salaperäisen edellisen kartanonrouvan Rebekan aavemaisessa otteessa, vielä haudankin takaa. Mutta kaikki ei ole aivan niin kuin ensiksi näyttää.

Luontokuvaus ja tunnelmat, samoin vaivaantunut sosiaalisuus, on kuvattu Rebekassa taidokkaasti, mutta moderniin makuun tarinassa on löysemmät kohtansa. Tunnelma on kuitenkin vainoava, henkilöhahmot kiehtovia ja lopetus kerrassaan hieno. Rebekka myös henkii verhottuja biseksuaalisia väreitä hieman samalla tavalla kuin Dracula ja Dorian Grayn muotokuva jättävät homoseksuaalisuuden rivien väliin. Kuuluisin kirja on Hitchcokin tekemästä elokuvasta ja uusi versio on myös tehty lähivuosina. Kumpaakaan en ole nähnyt, mutta tunnen kyllä nyt niitäkin kohtaan kiinnostusta.

Helmet-lukuhaaste 2021: 43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä

Arvio: ****

One Comment Add yours

  1. Annukka says:

    Rakastan tätä kirjaa. ❤

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s