Unien karkkimaita ja eläviä sukkia: Nuku hyvin, iloisia iltasatuja pienille

Nuku hyvin, iloisia satuja pienille. Toimittanut: Sanna Jaatinen. Kuvittanut: Emmi Jormalainen, Jonna Markkula ja Nadja Sarell. Otava, 2021.

Sanna Jaatisen toimittama satukirja Nuku hyvin erottuu edukseen lukuisien melko toistensakaltaisten iltasatukokoelmien joukossa. Selvästi pikkulapsiperheiden iltahetket on erityisesti otettu sommittelussa huomioon: tarinat ovat lyhyitä, usein hauskoja ja kuvitus on raikasta ja kauniin värikästä. Tekijöihin on koottu arvostettuja lastenkirjailijoita, mutta mukana on myös muutamia aiemmin vain aikuisten kaunosta tai isommille suunnatuista lanukirjoista tunnettuja. Kuten näin ison tekijäkaartin kokoelmissa usein, kirjassa on tähtihetkensä, mutta vaisummatkin tarinat ovat kuitenkin ihan toimivia. Epäilen myös, että suosikit kodeissa jakautuvat.

Nuku hyvin kertomuksia yhdistää laskelmallinen rauhallisuus. Hauskempia ja seikkailullisempia satuja löytyy ja mihinkään Kani joka tahtoi nukahtaa -henkiseen tahalliseen tylsistyttämiseen nukuttamiseksi ei ole ryhdytty, mutta monessa tarinassa on selvä tarkoitus rauhoittaa iltahetki, poistaa pelkoja ja jopa tehdä nukkumaan menemisestä houkuttelevampaa. Isommille ja villimmille lapsille se saattaa siksi olla liian kesy.

Kunniamaininnat: Erityinen suosikkini olivat Mila Teräksen sympaattinen Sukan suuri seikkailu, joka kertoo nimensä mukaisesti sukasta; Magdalena Hain Punajukka ja kolme kiukkuista mummoa, jossa kerrostaloon muuttaa aluksi pelottavia tatuoituja mummoja; Hannele Lampelan rauhoittavan suloinen Möröt eivät mahdu sängyn alle; sekä Anna Rimpelän Niilo Nenäkarva, koska milloin muka saa lukea satuja, joiden päähenkilö on nenäkarva?

Helmet-lukuhaaste 2021: 42. Satukirja

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s