Henkäys rakkauden kesää: Salla Simukan Matalapaine/Korkeapaine

Salla Simukka: Matalapaine/Korkeapaine. Tammi, 2021.

Salla Simukka on Suomen arvostetuimpia, ulkomaillekin käännettyjä YA-guruja, jonka ura lähti aikanaan liikkeelle lesborakkaustarinasta Kun enkelit katsovat muualle. Teos oli käännekohta kotimaisen nuortenkirjallisuuden homokuvauksessa. Nyt on Simukalta ilmestynyt uusi tyttöjen välinen rakkaustarina, kääntökirja Matalapaine/Korkeapaine. Myös Simukan loistava novellikokoelma Sytytä valot/Sammuta valot oli kahdelta eri puolelta luettava kääntökirja, mutta tällä kertaa kääntökirjamuoto saa seurakseen säeromaanimaisen kevyen ja ilmavan ilmaisun, joka toisaalta kuvastaa hyvin ensirakkauden huumaa ja toisaalta taas raikastaa raskaampien teemojen käsittelyä.

Periaatteessa puolikkaat voi lukea kummasta tahansa aloittaen, mutta itse aloitin Matalapaineesta ja samaa suosittelen muillekin. Matalapaineen näkökulmahenkilö on köyhä Varpu, joka ei kuulu koulun ylimpään sosiaaliseen kastiin ja kulkee avoimesti sateenkaaripinssi rinnassa. Päättäjäisbileissä suosittu Saga suutelee Varpua ja alkaa kesäinen suhde, jonka Saga haluaa pitää salassa. Korkeapaineessa taas päästään tutustumaan Sagan näkökulmaan. Rakkaus tuo yhteen kaksi erilaista tyttöä erilaisine murheineen.

Matalapaine/Korkeapaine käsittelee sateenkaarirakkautta, mutta ilmavan kevyestä muodosta huolimatta sivuilla on myös surullisempaa painolastia. Tarina kuitenkin toimii parhaiten niin, että sen pääsee lukemaan ilman että tyttöjen taustat on kerrottu lukijalle etukäteen. Lopetus jää roikkumaan ilmaan tavalla, joka saa sekä janoamaan lisää että ajattelemaan, että romaanissa oli jokainen sana juuri paikallaan. Kaunis taidonnäyte Simukalta.

Helmet-lukuhaaste 2021: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Arvio: ****1/4

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s