Paluu kotimaisen historian hämäriin: Mikko Kamulan Iso härkä

Mikko Kamula: Iso härkä, Metsän kansa 2. Gummerus, 2018.

Mikko Kamula aloitti historiallisen, kotimaista mytologiaa hyödyntävän Metsän kansa -sarjansa muhkealla kirjalla Ikimetsien sydänmailla. Jatko-osa Iso härkä jatkaa saman itäisessä Suomessa 1400-luvulla elävän perheen tarinaa. Kun aikaa ja maailmaa pohjustettiin turhankin perusteellisesti edellisessä osassa, Isossa härässä kerronta on jouhevampaa ja tarinaa luistaa sulavasti eteenpäin. Edelleen Kamulan valtava perehtyneisyys aikakauteen ja kotimaiseen mytologiaan on sarjan suola.

Iso härkä seuraa rinnakkain sisarusten tarinoita: nuorimmaisesta Tenhosta on tulossa tietäjä, ja hän näkee vaarallisia unia suuresta härästä, joka alkaa tehdä tuhoja myös unien ulkopuolella; veli Heiska puolestaan joutuu traagisten tapahtumien myötä seikkailulle rakenteilla olevaan Olavinlinnaan ja samalla yrittää edistää myös romanttisia pyrkimyksiään; sisko Varpu jää puolestaan kotiin ja ongelmia aiheuttaa äitipuolen noitakeinoilla rakentama para. Juoni tarjoilee jännittäviä käänteitä, joskin tässä kirjassa olin pettynyt naishahmoille tarjottuun hyvin kapeaan ja strereotyyppiseen osaan.

Isossa härässä on viittauksia myös todellisiin historiallisiin hahmoihin, mutta fantasia on silti merkittävässä osassa ja sulautuu hahmojen uskomuksiin ja arkeen. Teos päättyy sellaiseen cliffhangeriin, että olen iloinen siitä, että minulla odottaa jo seuraava osa lukupinossa. Sarjasta pitäisi kai tulla kuusiosainen, mutta vielä ei kirjoja ole julkaistu kolmatta osaa pidemmälle. Historiallisten kirjojen ystävän kannattaa pistää Metsän kansa ehdottomasti lukuun, vaikkakin järkälemäisten teosten välittelijät pysyköön näistä kaukana.

Helmet-lukuhaaste 2021: 3. Historiallinen romaani

Arvio: ***1/4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s