Aikuiset naiset liekeissä: Maria Carolen Tulen tyttäriä

Maria Carole: Tulen tyttäriä. Osuuskumma, 2014.

Pride-kuukaudelle sopivasti luin nyt viimein Maria Carolen sateenkaarevan fantasiaromaanin Tulen tyttäriä. Valitettavasti olin aiemmin mennyt tekemään itselleni harvinaisen ilkityön eli menin lukemaan jatko-osan Sinisen talon noita ennen tätä kirjaa. Pidin Tulen tyttäristä enemmän ja jälkikäteen kadun tätä epärjärjestyksessä lukemista, sillä kirjoissa seikkailee samoja hahmoja ja olisin varmasti saanut jatko-osastakin vielä enemmän irti toisessa järjestyksessä luettuna.

Tulen tyttäriä edustaa Suomessa harvinaisemmin kirjoitettua toiseen maailmaan sijoittuvaa fantasiaa. Suurien eppisten kohtaloiden sijaan ihmissuhteet ja maailmanjärjestyksen selvittäminen luovat tarinan jännitteet. Naissoturi Naarni kuuluu jumalille sukua olevaan knameirojen lajiin, joka pystyy käyttämään tulen voimia. Soturiystävän loukkaannuttua Naarni hakeaa ihmistalosta ja törmää yksinhuoltajaäiti Emmaan. Seuraa kauniin kielikuvin kirjoitettu kahden kypsän aikuisen naisen rakkaustarina, jollaisia harvoin saa lukea.

Naarnin sotilasura asettuu hänen toiveidensa tielle, mutta palveluksesta lähteminen on kiellettyä vankeuden uhalla. Yhteiskunnan tiukkojen odotusten kanssa joutuu kamppailemaan myös Naarnin nuori ystävä, jolle isän sopima avioliitto ei sovi. Hahmojen elämänvalintojen lisäksi selvitetään maailman lainalaisuuksia. Carolen luoman fantasiamaailman elementit eivät sinällään ole ainutlaatuisia, mutta niitä on maustettu ainutlaatuisella tavalla. Lopputuloksena on lämmintä, arkista ja naisnäkökulmaista fantasiaa.

Arvio:****

Helmetlukuhaaste 2021: Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s