Rosoisempaa vampyyrifantasiaa: Joanna Heinosen Veren väki

Joanna Heinonen: Veren väki. Robustos, 2021.

Kerrottakoon nyt aluksi taustaksi, että törmäsin Joanna Heinosen uutuuskirjaan Veren väki somekeskustelussa sen saamasta tylystä arviosta. Halusin silti tarttua kirjaan itse, etenkin näin suurena vampyyrikirjojen fanina. Ja eihän tämä nyt vetänyt vertoja riemukkaan hauskalle kotimaiselle suosikilleni Terhi Tarkiaisen Pure mua. Ronskia menoa ja kotimaista raikkaan rosoisempaa otetta Suomalaisen True Bloodin tyyliin kuitenkin löytyy, joten fang bangereiden kannattaa tämäkin katsastaa.

Veren väki edustaa Suomessa harvinaista New Adultia eli sijoittuu aikuiselämän aloitukseen. Päähenkilö Kiira on kyllä yliopistossa ja muuttanut omilleen Jyväskylään, mutta elämänhallinta sakkaa. New Adult -kirjat ovat vähän niin kuin Young Adult-kirjojen ja varsinaisen aikuisten kirjallisuuden välistä, mutta sopivat kyllä sekä aikuisille että kypsyneemmille YA-faneille. Erityisesti arvostin kotimaisen mytologian ripauksen sijoittamista mukaan vampyyriloreen (vaikkakin vampyyreja tässä kirjassa kutsutaankin metsästäjiksi ja sanaa vampyyrit he pitävät loukkaavana).

Veren väen heikkous on turhan hitaassa aloituksessa. Verimehuihin, romantiikkaan ja toimintaan päästään liian hitaasti ja alun etäisen tyypilliset pikakuvaukset päähenkilön lapsuudesta eivät anna mitään lisää, samoin kuin lyhyen aikavälin aikahyppelyt kronologiasta edistämään ja sitten taas takaumaan eivät erityisesti palvele. Päähenkilö Kiira jakaa varmasti mielipiteitä epätyypillisenä sankarittarena. Hän ei ole tyhjä taulu tai kiltti neito, vaan elämässään hukassa oleva kyyninen nuori nainen, joka ryyppää, jota panettaa ja jota sitoutuminen pelottaa. Ajoin Kiiran ratkaisut saattavat ärsyttää, mutta omasta mielestäni moraalisesti harmaammat päähenkilöt ovat kiinnostavia.

Helmet-lukuhaaste 2021: 23. Kirja jota luet ulkona

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s