Ensimmäinen maailmansota hevosen silmin: Michael Morpurgon War Horse

Michael Morpurgo: War Horse. Kaye & Ward, 1982.

Kuuntelin Michael Morpurgon nuortenkirjan War Horse englanninkielisenä äänikirjana, mutta kirja löytyy kyllä myös suomennettuna nimellä Sotahevonen. Kirjastossa meillä on tämä nuorten puolella, mutta se sopii hyvin myös ensimmäisestä maailmansodasta kiinnostuneille aikuisille. Itse en tähän joukkoon yleensä kuulu vaan olen kyllästynyt maailmansodista kertovien kirjojen ylitarjontaan, mutta hevosnäkökulma tuo aiheeseen tuoreutta. Selvästi mallina on ollut Anne Sewellin hevosklassikko Uljas Musta, joka on sekin kerrottu hevosen näkökulmasta, ja Morpurgolla on myös samanlaista vanhahtavaa sentimentaalista otetta.

War Horse alkaa siitä miten varsa erotetaan äidistään ja myydään huutokaupassa känniselle maanviljelijälle. Varsa saa nimen Joey ja isännän poika Albert ihastuu siihen ikihyviksi ja puolustaa eläinystäväänsä isänsä kaltoinkohtelua vastaan. Albert ei kuitenkaan voi estää isäänsä myymästä rahapulassaan Joeyta sotaväelle, ja niin alkaa Joeyn matka kohti Ranskaa ja ensimmäistä maailmansotaa. Albert vannoo menevänsä perässä ja etsivänsä hevosensa, mutta on vielä liian nuori värväytymään.

War Horse kuvaa ensimmäisen maailmansodan arkea useamman sodan osapuolen näkökulmasta: siviilien, englantilaisten sotilaiden ja saksalaisten sotilaiden, sitä mukaa miten Joey joutuu eri puolille rintamalinjoja. Pian Joey joutuu enemmän kuljetushevoseksi, sillä uudet aseet paljastuvat liian voimakkaiksi, jotta ratsuväestä olisi modernissa sodankäynnissä paljon hyötyä. Joyen tarina on kiinnostava ja Morpurgo keskittyy inhimillisen lämmön ja empatian etsintään kovista olosuhteista. Stephen Spielberg on myös tehnyt 2010-luvulla kirjasta elokuvan, jonka saatan ehkä katsoa seuraksi Helmet -elokuvahaastetta varten.

Arvio: ***

Helmet-lukuhaaste 2021: 27. Kirjan päähenkilö on eläin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s