YA:n Artemis Fowl: Leigh Bardugon Six of Crows

Leigh Bardugo: Six of Crows. Indigo, 2015.

Kun luin Leigh Bardugon venäläisestä kulttuurista mausteita hakevan YA-fantasiasarjan avausosan Varjo ja riipus, en hyppinyt innosta. Tarina oli aika tyypillistä valittu taikavoimainen orpo ja kolmiodraama -fantasiaa. Jatko-osa oli vähän parempi, lähinnä kiinnostavampien sivuhahmojen ansiosta. Aloin kuitenkin katsoa Netflixin uutta sarjaa Shadow and Bone ja siinä Alinan melko tyypillisen tarinan rinnalla esiteltiinkin toinen samaan grishaversumiin sijoittuva rikollispoppoo, joka heti herätti mielenkiintoni. Siksipä lainasinkin kirjastosta Six of Crowsin, jonka hahmoja tv-sarjassa oli mukana ja joka aloittaa kirjaparin.

Six of Crows sijoittuu ghrishaversumin enemmän historiallista Hollantia muistuttavaan kolkkaan ja kirja yhdistää herkullisesti fantasiaseikkailua ja Oceans Eleven -henkistä ryöstöoperaatiota persoonallisine keikkaporukoineen. Sivussa on myös hiljaisella tulella palavia romantiikan kipinöitä ah niin mahdottomien parien kesken. Pääosassa on Crows-rikollisjengin porukkaa apulaisineen ja suuren omaisuuden toivossa on ryhdyttävä mahdottomaan keikkaan: kohteena on raskaasti aseistettu vankila, josta pitäisi noutaa vaarallisen keksinnön tehnyt mies. Keikkaporukan kesken on romanttisten kipinöiden lisäksi muita jännitteitä, vanhoja vihoja ja risteäviä päämääriä, jotka tuovat mutkia matkaan.

Vanhana Artemis Fowl -fanina en voinut olla rakastumatta tähän. Pitkästä aikaa jännitin kovasti hahmojen mukana ja kiinnyin koko porukkaan, vaikka erityisen kiinnostava olikin nuori rikollisnero ja joukon johtaja, häikäilemätön Kaz, joka kätkee menneisyytensä yhtä tiukasti kuin aina hansikoidut kätensä. Muu joukko ovat lapsena bordelliin myyty ja Crowsien luota turvan löytänyt ninjamaisesti varjoissa liikkuva Inej, peliongelmainen tarkka-ampuja Jesper, karannut rikkaan kauppiaan poika Wylan, taikuutta käyttävä grisha Nina sekä epäonninen noidanmetsästäjä Matthias. Suomalaisen lukijan riemastukseksi mukana seikkailee myös pahis nimeltä Pekka Rollins.

Koska kyseessä on teospari, tarina jatkuu vielä seuraavassa kirjassa, joka olikin heti pakko varata. Niille, jotka ovat katsoneet tv-sarjaa selvennyksenä vielä, että sarjassa siis esitetään tapahtumia ennen Six of Crowsin alkua, eli vaikka hahmot ovat samat, ei päästä vielä kirjan tapahtumiin. Itse kuvittelin alun perin että Netflix olisi yhdistänyt kirjojen juonet tapahtumaan samaan aikaan, mutta näin ei ilmeisesti ole. Toivon kovasti että myös tämä dualogia saataisiin mahdollisimman pian suomeksi.

Arvio: ****1/4

Helmet-lukuhaaste 2021: 5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s