Keveästi tavasta olla minä: Mila Teräksen Amiraali

Mila Teräs: Amiraali. Otava, 2020.

Mila Teräksen Amiraali on lasten- ja nuortenkirjallisuuden moniottelijalta jo toinen perhossymboliikkateemoja käsittelevä nuortenkirja. Edellinen Perhosen varjo kosketteli suhdetta omaan kehoon ja eteenkin painoon. Tällä kertaa Amiraalissa on aiheena sukupuoli ja identiteetti. Kieli on vielä aiempaa lyyrisempää ja puhkeaa välillä runoksi. Lyyriset osuudet ja viestikeskustelut tekevät painavista teemoista huolimatta kirjasta kepeän kuin perhosen siiven kosketus.

Amiraalin päähenkilö Niilo ei mahdu miehen muottiin eivätkä vanhakantaisemmat isovanhemmat osaa ymmärtää. Meikit ja vaatteet ovat Niilolle keino tutkiskella, kuka hän todella haluaa olla ilman ahtaita muotteja. Isoisä on kerännyt perhosia, mutta Niilo ei halua luokitella ja pistää niitä nuppineulalla paikoilleen. Mies ja nainen: kumpikaan ei aivan sovi. Kanttiinissa on myös töissä kesäsilmätyttö, joka herättää Niilon huomion.

Teräs kirjoittaa kauniin ilmavasti ja ymmärtävästi. Taustalla välähtää nykynuorten huolenaiheita kuten ilmasto ja ympäristöstä huolehtiminen sekä pikkupaikkakuntien suvaitsemattomuus. Lyhyen kokonsa vuoksi väläykset jäävät taustalle ja Niilon tarina keskittyy eniten hänen tunteisiinsa ja identiteetin etsintään. Muunsukupuolisista päähenkilöistä kerrottuja kirjoja ei todellakaan ole vielä kovin montaa, joten Amiraali on tervetullut lisäys.

Helmet-lukuhaaste 2021: 48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s