Tuhotoukkien kosto: Emma Luoman Perhosten aika

Emma Luoma: Perhosten aika. Myllylahti, 2021.

Aikuisten kirjallisuuden puolella debytoineen Emma Luoman YA-uutuus Perhosten aika on sekin enemmän nuorille aikuisille suunnattua New Adultia ja sopii sekä kypsemmille nuorille että aikuislukijoille. Nimittäin jos nämä lukijat eivät ole kovin herkkänahkaisia. Perhosaiheen ja nätin kansikuvan ei kannata antaa hämätä: tiedossa on ällöttävää ötökkä- ja kehokauhua, joka ainakin minunlaiselleni aralle kauhulukijalle oli vähän liikaakin. Välillä piti tunnustella omaa kurkkuaan, ettei siellä piileskele perhosentoukkia. Dystooppinen pandemiakuvaus myös näin korona-aikoina iski kyllä tuttuja nuotteja.

Päähenkilö Viima, osa-aikainen tatuoija, on elämässään kipuileva tyyppi, joka on jotenkuten selvinnyt vaikeasta vaiheesta hengissä ja asuu nyt Kuopiossa yhdessä myös kovia kokeneen tyttöystävänsä kanssa. Menneisyydessä on käsittelemättömiä traagisia hetkiä, jotka hän yrittää pitää poissa mielestä. Sitten Kuopioon iskee omituinen perhospandemia ja Viima ystävineen joutuu jatkuvalle pakomatkalle. Kaikkialta löytyy ensin toukkia ja sitten perhosia, ja molemmat paljastuvat ihmisille hengenvaarallisiksi. Nettifoorumeilla kiistellään karanteeneista ja siitä, mitä perhosten kanssa pitäisi tehdä.

Pahaksi onnekseen Viima kärsii jo valmiiksi perhoskammosta eikä jatkuvasti eskaloituva tilanne auta yhtään. Menneisyyden luurankoja joudutaan myös repimään kaapeista, kun vanhojen tuttujen kanssa päädytään saman katon alle. Miten paha perhostilanne on ja mitä ne ihmisille tekevät? Kaunis teksti, ihmissuhdepulmat ja rankan ällöttävät kauhukohtaukset lomittuvat. Lopetus ei aivan ollut makuuni, mutta Perhosten aika piti kyllä jännityksen hien pinnassa viimeisille sivuille saakka.

Helmet-lukuhaaste 2021: 47. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta.

Arvio: ****

Advertisement

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s