Etsiväntöitä haamujen eläintohtorille: Aaron Reynoldsin Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet

Aaron Reynolds: Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet. Jalava, 2021. Suomentaja: Kaisa Ranta.

Aaron Reynoldsin Rex Dexter ja älyttöän kuolleet eläimet aloittaa uuden humoristisen lastensarjan, joka sekoittaa lemmikkejä, etsiväjuonta ja aaveita. Meno on letkeää eikä juonenkäänteiden järjellisyydestä myöskään oteta liikaa paineita. Erityisesti tulen varmaan vinkkaamaan tätä kolmosluokkalaisista viitosiin, joskin aivan yhtä herkullinen kauhun ja huumorin yhdistelmä tämä ei ole kuin vaikkapa Jack Meggit-Phillipsin Hirviö ja Helmikki.

Rex haluaisi pakkomielteisesti saada koiran, mutta vanhempien mielestä hän ei ole tarpeeksi vastuullinen eikä valmis huolehtimaan koirasta. Koittaa Rexin syntymäpäivä, mutta koiran sijaan vanhemmat antavatkin hänelle lemmikiksi kukon. Matkalla lemmikkikauppaan ostamaan kanatarvikkeita, uusi lemmikki joutuu jyrän alle. Omituiselle maagiselle pelikoneelle häviämisen jälkeen Rex alkaa nähdä eläinten aaveita ja kuulla myös niiden äänet. Ensimmäisenä ilmestyy hänen kuollut lemmikkikukkonsa, mutta pian seuraa melkein eläintarhallinen aaveita. Eläintarhassa on nimittäin jotakin hämärää tekeillä, ja eläinten aaveet pyytävät Rexiä ottamaan selvää siitä, kuka heidät tappoi.

Lähtökohta on sopivan päätön, mutta ratkaisu arvoitukseen lopulta aika kökkö. Jatkan kuitenkin varmasti seuraavaan osaan ja toivon, että Rexin ja kummittelevien eläinkaverien meno jatkossa vielä paranee. Reynolds yhdistelee luovasti ja alakoululaisille sopivaan sävyyn tohtori Doolittlea ja Kuudetta aistia. Varsinainen kauhu ja jännitys pysyvät tässä hyvin lievinä, mutta kohellus, kaverustuminen ja huumori ovatkin tärkeämmässä osassa.

Helmet-lukuhaaste 2021: 17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s