Hauskaa harlekiini-Austenia: Julia Quinnin Bridgerton, Salainen sopimus.

Julia Quinn: Salainen sopimus (Bridgerton 1). Tammi, 2021. Kääntäjä: Laura Liimatainen.

Tunnustan: olen yksi niistä, jotka vanhoista Austen-faneista, jotka ihastuivat Julia Quinnin kirjoista tehtyyn Netflix-sarjaan Bridgerton. Sarja käyttää häpeilemättömästi karkkivärejä, anakronismia ja räväkämpiä seksikohtauksia empireajan tuulettamiseen. Siksipä piti nyt tällä tavalla väärässä järjestyksessä katsastaa myös kirja Salainen sopimus, johon sarjan ensimmäinen tuotantokausi perustuu.

Heti kun aloin lukea, kävi selväksi, että Quinnin tyyli on vähemmän kaunokirjallista romanttis-viihteellistä tyyliä. Jossakin kohdin se tökkii, minulla erityisesti kömpelöissä näkökulmavaihdoskohdissa, mutta dialogi on hurmaavan hauskaa ja Bridgertonin perheen railakas suurperhedynamiikka toimii myös mainiosti. Austenista Quinnin erottaa myös tapa käsitellä tai paremminkin jättää käsittelemättä päähenkilöiden moraalisia vikoja tai epämoraalisia tekoja, mitä tv-sarjaversio pikkuisen yritti siloitella, silti aiheuttaen etenkin eräällä kohtauksella kohun. Netflix-sarja myös valottaa huomattavasti laajempaa hahmogalleriaa, kun taas kirja keskittyy vain päähenkiöiden Daphnen ja Simonin näkökulmiin. Simon ja hänen änkytyksensä saavat mukavasti kirjassa myös enemmän tilaa ja syvyyttä.

Salainen sopimus on kuin sekoitus Ylpeyttä ja ennakkoluuloa, To All The Boys I´ve Loved Beforea ja mukana ripaus Gossip Girliä. Nuori Daphne Bridgerton metsästää itselleen sopivaa aviomiestä ja solmii ikuiseksi poikamieheksi vannoutuneen hurmuriherttuan kanssa salaisen sopimuksen: he esittävät seurapiireille seurustelevansa, jotta Daphne saisi kosijat kiinnostuneiksi ja herttua Simon puolestaan pääsisi eroon tyttärilleen aviomiestä häikäilemättömästi etsivistä äideistä. Arvatahan sen voi, miten teeskennellyn suhteen käy. Lisämakua tuovat juorulehden huhut, jotka Netflix-sarjassa saavat vielä suuremman roolin. Tuomio: esitän nyt kirjastonhoitajattarelle kerettiläisen mielipiteen, että Netxlix-sarja on kirjaa nautittavampi, mutta tulen silti varmasti jatkamaan vielä jatkoa odotellessa kirjasarjankin parissa.

Arvio: ***1/2

Helmet-lukuhaaste 2021: 6. Kirja kertoo rakkaudesta

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s