Vähä-älyistä etsiväntyötä: Leonard Goldbergin Sherlock Holmesin tytär

Leonard Goldberg: Sherlock Holmesin tytär. Bazar, 2018.

Mikä sai minut tarttumaan tähän jo pari vuotta sitten julkaistuun Leonard Goldbergin kirjaan Sherlock Holmesin tytär juuri nyt? Minut innoitti ensinnäkin Netflixin Sherlock Holmesin pikkusisaresta kertova Enola Holmes, jota ei kirjaston kokoelmasta löytynyt, sekä kannen upea kuva. Tämä kylläkin paljastui yhdeksi niistä tapauksista, joissa sopii sanoa “moni kakku päältä kaunis”. Olisi nimittäin lähes pyhäinhäväistystä väittää, että Goldberg tekee Conan Doylen alkuperäisille Sherlock Holmes -tarinoille oikeutta. Lähtöajatus Sherlock Holmesin älykkäästä tyttärestä dekkaritarinan päähenkilönä on kyllä herkullinen ja tekele onnistuu kyllä kohtalaisen hyvin pitämään yllä vauhdin ja viihdyttämään. Kökköyksiä on kuitenkin niin paljon, että aivoja on vaikeaa heittää lukemisen ajaksi narikkaan.

Goldberg on viisaasti valinnut tarinansa kertojaksi Watsonin lääkäripojan, koska selvästi lääketieteellinen osaaminen on hänellä huomattavasti paremmin hallussa kuin kaunokirjallinen kirjoittaminen tai etsivän päättelytyö. Harrelstonin perhe pyytää iäkästä tohtori Watsonia tutkimaan Charles Harrelstonin hämäräperäistä kuolemaa, mutta remmiin lähteekin tohtori John Watson junior ja törmää tutkimuksissa älykkääseen naiseen Joannaan, joka paljastuu Sherlock Holmesin tyttäreksi. Kaksikko jatkaa tutkimuksia yhdessä ja romantiikkaakin on ilmassa.

Goldbergin kirjaa on osuvasti (joskin fanifiktiota halventavasti) verrattu fanifiktioon, koska hahmot enimmäkseen ovat sukua jollekulle Conan Doylen tarinoiden henkilöistä. Käsitys hyvästä ja pahasta on 2000-luvun kirjaksi todella lapsellinen ja epäilyttävä ja etenkin romanttinen dialogi aiheuttaa lähinnä irvistyksiä. Pahimpia ovat kuitenkin päättelykohtaukset, joissa hahmot taputtelevat toisiaan selkään nerokkaista johtopäätöksistä, jotka ovat niin ilmeisiä, että niitä on vaikeaa edes päättelyksi kutsua. Sherlock-faneja Sherock Holmesin tytär saattaa huvittaa, mutta naurut tulevat väärissä paikoissa.

Helmet-lukuhaaste 2021: 31. Jännityskirja tai dekkari

Arvio: **

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s