Koreita kauhukuvia: Anne-Maija Aallon Korento

Anne-Maija Aalto: Korento. Otava, 2020.

Anne-Maija Aallon esikoisteos Syvään veteen edusti realistista nuortenkirjallisuutta surusta, joten uutuusdystopia Korento hyppää varsin erilaiseen genreen, vaikka syvissä vesissä tälläkin kertaa liikutaan. Korento sijoittuu tulevaisuuden Japaniin, jonka asukkaat on alistettu surkeaan asemaan. Kauniin proosan ja aasialaishenkisen dystopian yhdistelmä tuo mieleen Emmi Itärannan Teemestarin kirjan, joskin mukana on myös naisten alistamista ja seksuaalista väkivaltaa Margaret Atwoodin Orjattaresi-tyyliin. Lohduttomista kuvista huolimatta mukana on toivon kipinää ja toiminnan siemen, vaikka kerronta onkin hyvin hitaan viipyilevää ja reipastuu vasta aivan loppua kohden.

Virkistävästi tässä dystopiassa romantiikan sijaan pääosassa on ystävyys: Satomi ja Mai ovat erottamaton tyttökaksikko, kunnes toinen viedään komentajan seksileikkikaluksi. Internointikylän vääryydet ovat tähän asti olleet Satomille arkipäivää, mutta Main kohtalo on hänelle liikaa. Satomin on pakko yrittää tavoittaa ystävänsä ja auttaa häntä. Internointikylän toisen luokan kansalaisten karu kohtelu avautuu romaanissa vähä kerrassaan ja kauniin kiiltelevät takaumat pitävät tunnelman seesteisen surumielisenä. Satomi saa kuulla myös kapinallisesta äidistään ja siitä, mitä hänen vanhempiensa nuoruudessa tapahtui.

Vaikka Korento on luokiteltu nuortenkirjaksi ja päähenkilöt ovat nuoria, se sopii paremmin kypsemmille teineille, nuorille aikuisille ja aikuislukijoille. Mikään toiminnalla pakattu Nälkäpeli se ei ole, vaan edustaa lyyrisempää, yhteiskunnallisempaa ja rauhallisempaa dystopiaa. Itse olisin kaivannut hieman enemmän keskittymistä romaanin loppupuolen tapahtumiin, jotka nyt vilisivät silmissä alkupuolen seesteisyyteen verraten. Synkkä yhteiskunnallinen kuvaus raadollisuuksineen tuntuu niin aidolta, että vertautuu helposti todellisen maailman epäkohtiin ja diktatuureihin. Näin pandemia-aikaan luettuna Korento on sisällöltään raskas lukukokemus, vaikka kieli pysytteleekin kuulaana.

Arvio: ***1/2

Helmet-lukuhaaste 2021: 9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s