Synkän symboliikan taikakoulu: Ilkka Auerin Kymnaasi

Ilkka Auer: Kymnaasi. Haamu, 2019.

Eeppisen fantasian puolella aloittanut Ilkka Auer on yksi kolmesta Suomessa vaikuttavista nuorten kauhun kirjoittajista, ja hänen Haamu-kustannuksen kautta julkaisemastaan kolmikosta Anastasia on tyyliltään raainta Stephen King -tyylistä kauhua, Domowik jatko-osineen hieman lempeämpää joskin kauhuelementteillä höystettyä fantasiaa ja Kymnaasi jännitysasteeltaan jotakin näiden kahden välimaastosta.

Kymnaasin lumoava, hehkuva kansikuva ja takakannen antamat mielikuvat maagisesta tyttökoulusta saivat minut odottamaan hempeämpää fantasiaa, mutta jo ensimmäisillä sivuilla tapahtumat ovat hätkähdyttävän synkkiä. Päähenkilö Sofia on orpo ja hänen huoltajaperheensä kohtelee häntä aivan kammottavalla tavalla. Sofia yrittää paeta ja päätyy Agnes af Forsellesin Kymnaasiin orvoille ja hyljeksytyille tytöille, erikoiseen paikkaan elämän ja kuoleman välissä, jossa tunteet muuttuvat symboleista vaarallisen kouriintuntuviksi.

Kymnaasin sävyt vaihtelevat hauskoista ja viehättävistä yksityiskohdista kauhun ja epätoivon syövereihin. Kirja on yksi vuoden 2020 Topelius-ehdokkaista ja luotaa vaikuttavasti ihmismielen syövereitä, kuin synkempi ja aikuisempi Inside Out entisille velhokoulufaneille. Vanhempien nuorten kirjoja ja kauhua kuluttaville viitos-kuutosille Kymnaasia voi jo tarjota, mutta herkemmille sitä en suosittele.

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s