Jahkailija Neuvostoliiton syntymelskeissä: Boris Pasternakin Tohtori Zivago

Boris Pasternak: Tohtori Zivago. Tammi, 1957. Suomentaja: Juhani Konkka.

Olin etukäteen nähnyt Nobel-palkitun Boris Pasternakin Tohtori Zivagon elokuvaversion, kun päätin viimein täyttää aukon venäläisten klassikoiden sivistyksessäni ja lukea kirjan Helmet-lukuhaasteeseen. Kokemus oli ristiriitainen: toisaalta henkilöhahmokaarti oli kiinnostava ja Pasternak kirjoittaa kauniita kuvauksia; toisaalta samoin kuin Tolstoita lukiessani koin pitkät filosofiset osuudet ajatustasoltaan yliarvostettuina ja vanhentuneina. Olen iloinen, että tutustuin alkuteokseen, mutta kirjastonhoitajalle kerettiläisesti ajattelen, että elokuva- ja musikaaliversiot tässä tapauksessa antavat minulle alkuteosta enemmän.

Tohtori Zivago kertoo Juri Zivago nimisestä orpona kasvaneesta ja runoilua harrastavasta lääkäristä, joka kärsii ja pohdiskelee vallankumouksen ja sekavan Neuvostoliiton syntyhistorian melskeissä. Ilmestymisaikanaan kriitiset kuvaukset olivat radikaaleja, estivät kirjan julkaisun Neuvostoliitossa ja poikivat Pasternakille Nobelin palkinnon. Sittemmin Neuvostoliiton vankileireistä ja vainoista on vain kirjoitettu vielä rohkeammin, mikä syö vaikutusta nyky-lukijalle. Myöskin sympatiaani päähenkilöä kohtaan vähentää saamani yliannostus filosofis-runollisista sankareista, jotka jättävät vaimoja, lapsia ja rakastajattaria taakseen.

Erityisesti pidin Laran, Zivagon rakastajattaren, voimakkaasta hahmosta ja siitä lempeästä tavasta, jolla hahmot suhtautuivat rakastettujensa muihin rakkaussuhteisiin. Tohtori Zivagon ja Laran tarina jää kuitenkin aika pieneen osaan ja Pasternak vyöryttää jatkuvasti irrallisia kohtauksia ja hahmoja, joiden joukkoon lukija voi helposti eksyä. Sinällään en vastusta filosofis-historiallista näkökulmaa yhden hahmon tarinaan keskittymisen sijaan, mutta enpä juuri saanut mitään ihmeellistä irti Pasternakin ajatuksista.

Helmet-lukuhaaste 2020: 12. Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s