Kielifilosofien agenttileikki: Laurent Binetin Kuka murhasi Roland Barthesin?

Laurent Binet: Kuka murhasi Roland Barthesin? Gummerus, 2017. Suomentaja: Lotta Toivanen.

Laurent Binetin Kuka murhasi Roland Barthesin? kaltaista kirjallisuutta harvoin suomennetaan: kaunokirjallinen satiirinen dekkari soveltuu parhaiden kielifilosofian ja kirjallisuustieteen opiskelijoiden käteen. Binet on selvästi ottanut mallikseen Umberto Econ Ruusun nimen, jossa kielifilosofia ja kirjallisuustiede yhdistyy keskiajan luostarimysteeriijuoneen. Binet taas yhdistää ranskalaisten filosofien värikkääseen kavalkaadiin James Bondeista poimittua agenttiseikkailua. Esikuvansa Econ tasolle Binet ei yllä, mutta onnistuu pitämään kiinnostuksen yllä.

Kuka murhasi Roland Barthesin? nimisuomennos on nerokas ja lähtökohta kiinnostava. Roland Barthes on jäänyt auton alle, mutta kyseessä saattoi sittenkin olla murha ja vaarallinen kielifilosofinen käsikirjoitus on kateissa. Itse kirjallisuustieteen maisterina tunsin turhauttavana sen, että Binet selittää kyllä kielifilosofeista kuka on kukin, mutta 80-luvun ranskalainen politiikka ja ajan poliitikot oletetaan lukijalla olevan hallussa. Tämä puoli itselleni näin suomalaisena, jonka muistot vielä alkavat vasta yhdeksänkymmentäluvulta, jäi pakolla hämäräksi.

Binet viihdyttää lukijaa kielifilosofien pikkumaisuuksilla, absurdeilla agenttiseikkailumaisilla käänteillä ja silmäniskuilla kirjallisuustieteilijöille. James Bond -rakenne tosin aiheuttaa, että romaani on aika sovinistinen ja mieskeskeinen. Jos Derridan ja Barthesin nimet eivät sano mitään, Binet antaa kyllä pinnallisen esittelyn ja tarjoaa ummikolle mahdollisuuden ensikosketukseen kielifilosofian maailmaan. Eniten kirjasta kuitenkin varmasti nauttivat jo aiemmin aihepiiriin tutustuneet.

Helmet-lukuhaaste 2020: 8. Kirja, jonka joku toinen valitsee puolestasi

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s