Saamelaisuuden juurilla: Ann-Helén Laestadiuksen Terkkuja Sopperosta

Ann-Helén Laestadius: Terkkuja Sopperosta. Kieletär Inari, 2017.

Olin tietoinen Ann-Helén Laestadiuksen Terkkuja Sopperosta -kirjan ilmestymisestä jo 2017, mutta en saanut tartuttua siihen ennen kuin nyt Helmet-lukuhaasteen pakottamana. Syynä oli rehellisesti sanottuna kansikuva, joka ei houkutellut antamaan kirjalle mahdollisuutta. Jatko-osa Hei söpö on vetävämmän näköinen, mutta ei pelastanut ensimmäisen kirjan heikkoa tilannetta, joka on myös näkynyt kirjaston lainausmäärissä. Tämä on sääli, koska Terkkuja Sopperosta on tärkeä ja harvinaislaatuinen teos: raikas nuortenkirja nykypäivän saamelaisuudesta.

Agnes on kolmetoista ja vaikka hänen äitinsä on saamelainen, Agnes on kasvanut Tukholmassa eikä osaa lainkaan saamea. Poikaystäviäkään ei vielä ole löytynyt. Kun sitten komea saamelaispoika Henrik suvun kotiseudulta Sopperosta alkaa laittaa viestejä, Agnes alkaa opetella saamea tosissaan. Vähän hän on äidiltä salaa jo opetellut ja tiedossa on matka Sopperoon isovanhempien luokse, katsomaan porojen vasomista ja tapaamaan Kristin-serkkua.

Fokalisointi heittelehtii välillä hieman kömpelösti, mutta kaikkiaan Terkkuja Sopperosta on virkistävä ja mukaansatempaava tapaus. Laestadius käsittelee peittelemättömän suoraan kysymyksiä siitä, kuka saa sanoa itseään saamelaiseksi ja miten kulttuuriperimästään vieraantunut nuori voi päästä takaisin sen äärelle. Kun Suomessa saamelaisuudesta tiedetään yleensäkin niin vähän, soisin tämän kirjan saavan enemmän lukijoita ja erityisesti löytävän niiden saamelaistaustaisten nuorten käsiin, jotka Agnesin tavoin kasvavat kauempana pohjoisesta.

Helmet-lukuhaaste 2020: 5. Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s