Kun muinainen ja tuleva kohtaavat: Jani Saxellin Helsinki Underground

Jani Saxell: Helsinki Underground. WSOY, 2020.

Jani Saxellin Helsinki Underground on hengästyttävä kudelma Helsingin myyttisestä muinaisuudesta, historiallisesta menneisyydestä ja futuristisesta lähitulevaisuudesta. Romaani sijoittuu 2040-luvulle, mutta menneisyyden aaveet kirjaimellisesti kummittelevat kaduilla ja kuoleman ja elämän rajaviivat ovat hämärtyneet. Teini-ikäinen Verna asuu tyttökaveriporukkansa kanssa huipputeknisessä Kalasatamassa, jonka naapurissa Lammassaaressa vaeltavat muinaisuskovaiset teknologiankieltäjät. Ihmisiä katoaa, ja kun joukossa on myös Vernan entinen ystävä ja exä, tyttöporukka päättää aloittaa tutkimukset.

Helsinki Underground aloittaa sarjan, joka sukeltaa Helsingin historiaan ja sieluun. Vernan tarinan rinnalla pääsemme herkullisesti seuraamaan, kuinka Eino Leino ilmestyy 2040-luvun ratikkaan ja miten kohtalot eri aikakausilta lomittuvat toisiinsa. Muinaisusko, sisällissota, kieltolaki, lähitulevaisuus: kaikki törmäilee ja kietoutuu lopulta toisiinsa. Romaani vaatiikin lukijaltaan keskittymiskykyä, ennen kuin irrallisilta vaikuttavat tapahtuvat kytkeytyvät yhteen.

Saxell kirjoittaa herkkävireisesti ja yhdistelee taitavasti mytologiaa, politiikkaa ja lähitulevaisuuden ennusteita. Lopullista arviota on kuitenkaan vaikea antaa, ennen kuin pääsee lukemaan myös jatkon. Massiivinen kokonaisuus tuntui ensi alkuun ylimitoitetulta, mutta näin kunnianhimoiselle aatteiden ja aikakausien verkolle lyhyempi mitta olisi todennäköisesti tehnyt hallaa. Romaanin loppuun on myös kiinnostavasti lisätty näkyville kirjailijan käyttämiä lähteitä.

Helmet-lukuhaaste 2020: 21. Pidät kirjan ensimmäisestä lauseesta

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s