Nolouden supervoima: Vilu Varennon Be Cool

Vilu Varento: Be Cool. Karisto, 2020.

Vilu Varento on taiteilijanimi, jonka takana piileksii ystäväporukka, joka voitti Be Cool -kirjallaan Kariston nuortenkirjakirjoituskilpailun Sytytä lukemisen vimma. Kilpailussa etsittiin erityisesti sellaista käsikirjoitusta, joka innostaisi huonosti lukevia 11–-14-vuotiaita poikia. Tartuin siis Be Cool-kirjaan varovaisen kiinnostuksen tuntein: kannen energiajuomatölkki ja nimi tuntuivat jo yrittävän vähän liikaa, mutta voisiko tässä silti olla vastaus vinkkareiden rukouksiin?

Pääosassa on yläkoulua aloittava Tassu, jonka paras kaveri on keskittynyt Jeremyksi ristimänsä peniksensä pidennyshommiin. Samaa koulua aiemmin käynyt Tassun isosisko on mystisesti kadonnut ja Tassu haluaa selvittää, mitä hänelle oikein on tapahtunut ja miksi sisko on koulussa niin legendaarinen hahmo. Samaan aikaan Tassua vainoavat nolot sattumukset ja jotakin hämärää tuntuu myös olevan Be Cool -energiajuomafirmassa, jonka tölkkejä koulussa jaellaan ja hörpitään antaumuksella.

174-sivun mitallaan Be Cool on teinien helpon ja humoristisen sisäänheittokirjallisuuden kipurajoilla. Äidinkielenopettajia saattaa kismittää, että teinien sananvaihto on romaanissa autenttisesti englanninkielisten huomautusten siivittämää. Juoni on vetävä, joskin uskottavuuteen ei edes pyritä, vaan vaihdetaan suvereenisti fantasiavaihde päälle. Pieruhuumorin keskelle on myös saatu ujutettua tärkeä sanoma nolouden sietämisestä. Sateenkaariperheteemakin tulee luontevasti mukaan Tassun kuukautisverisiltä näyttäviä muotipikkuhousuja myyvien äitien kautta.

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s