Kiehtova kalajuttu: Patrik Svenssonin Ankeriaan testamentti

wp-15951561498512030601654039757763.jpg
Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti. Tammi, 2020. Suomentaja: Maija Kauhanen.

Patrik Svensson Ankeriaan testamentti on kirja, josta minun on vaikea ymmärtää, mikä sai minut liittymään kirjaston varausjonoon. Toki olin kuullut siitä ylistystä, mutta aihepiiri ja kirjan lajityyppi eivät todellakaan kuulu suosikkeihini: Ankeriaan testamentti on nimittäin tietokirja ankeriaista ja kalastuksesta, johon on liitetty mukaan kirjailijan isäpoikasuhteesta kertovia omaelämäkerrallisia jaksoja. Kalat, kalastus, omaelämäkerrat ja isäpoikasuhdekuvaukset kuuluvat kaikki asioihin, jotka eivät minua pahemmin kiinnosta. Juuri siksi onkin annettava Svenssonille suuri ylistys siitä, että ahmin tämän kirjan suurella kiinnostuksella ja jopa epäröin, pitäisikö sille blogini ankaralle arvoasteikolle poikkeuksellisesti antaa tästä saavutuksesta yli neljä tähteä.

Vaikka Svensson kuvaa välillä kalaretkiä isänsä kanssa ja asettelee kertomuksiaan suurempiin elämänfilosofisiin kehyksiin, kirjan päätähti on ankerias. Eläin, jonka lisääntymistapaa ovat yrittäneet selvittää tiedemiehet Aristoteleestä Sigmund Freudiin. Svensson selvittää ankeriastutkimuksen historiaa, hullunkurisia vanhoja käsityksiä ja ankeriaita tutkineiden tieteilijöiden elämänvaiheita. Lukiessani opin itse paljon ankeriaista ja huomasin niiden olevan paljon kiehtovampia, kuin olin osannut kuvitella. Niiden arvellaan vaeltavan lisääntymään Sargassomerelle, mutta lisääntymistä ei ole yksikään ihminen päässyt todistamaan. Ne myös elävät yllättävän pitkään.

Svensson saa ankeriaat liitettyä myös ihmisten elämän, kuoleman ja identiteetin kysymyksiin. Myös kirjassa piipahtavat menneisyyden merkkihenkilöt kalastelevat laajemman lukijakunnan huomiota. Vaikka Ankeriaan testamentissa kirjailija kuvaa omia lapsuuden kalastusreissujaan ja ankeriaiden kalastusta perinne-elinkeinona, ankeriaiden uhkaavasti lähestyvä sukupuutto otetaan myös esiin. Jotakin ihmisten vääristyneestä suhteesta luontoon ja maailmaan kertoo se, että laji saattaa olla poissa ennen kuin ihmiset ehtivät saada sen salaisuuksia selvitettyä.

Helmet-lukuhaaste 2020: 20. Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s