Merihirviösatu herää henkiin: Thomas Taylorin Malamanteri

wp-1594622716714661569810673890742.jpg

Kuvittajana tunnetun Thomas Taylorin Malamanteri aloittaa erityisesti alakoululaisille sopivan merellisen fantasiaseikkailutrilogian. Kirja on saanut kiittävän vastaanoton, mutta itse en innostunut siitä aivan niin paljon kuin monet lukijat. Malamanteri on kyllä aivan pätevä lapsille ja varhaisnuorille suunnattu fantasiakirja, päähenkilölapset ovat sympaattisia ja pienen merenrantakaupungin miljöö eksentrisine asukkaineen mukavan värikäs. Ehkä merihirviöt eivät vain koskaan ole olleet mikään suosikkiaiheeni, mikä vaikuttaa omaan lukukokemukseeni. Ehdottomasti parasta kirjassa minusta olivat pienet kiehtovat yksityiskohdat ja Taylorin kaunis ja satumainen kuvitus.

Malamanterin tarina alkaa, kun Herbert Lemon-niminen Hotelli Nautiluksen löytötavarahuoneen hoitaja kohtaa työpaikallaan salaperäisen karkulaisen Violet Parman, joka kätkeytyy löytötavaroiden joukkoon piilotellakseen joltakulta. Violet maanittelee Herbertin avukseen tutkimaan kadonneiden vanhempiensa arvoitusta, joka liittyy myös paikalliseen legendaan Malamanteri-nimisestä merihirviöstä. Malamanterin munan sanotaan toteuttavan toiveet ja muutkin kuin sankarilapsemme ovat sen perässä. Onko hirviö totta ja mitä Violetin vanhemmille on oikeasti tapahtunut?

Malamanterin munan etsintä toi vahvasti mieleeni Erlandssonin Helmenkalastajan maagisen helmen, jota Taru Silmäterästä-sarjassa kaikki tavoittelevat. Juonenkäänteet ja toiminta asettuu Malamanterissa sopiviin uomiin, mutta pysyy kesynä ja nuoremmille lukijoille sopivana. Ihanin yksityiskohta kirjassa on kirja-apteekki, jonka laite antaa reseptinä kullekin kävijälle sopivan kirjan. Vinkkarina olisi mukavaa kokeilla jotain samankaltaista. Varmasti tulen Malamanteria suosittelemaan ja lukemaan myös jatko-osat, vaikka mitään malttamatonta jännityksellä odottamista se ei herätä.

Helmet-lukuhaaste 2020: 16. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli 

Arvio: ***

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s