Feministinen nälkäpeli: Kim Liggettin Armonvuosi

wp-15940177202553756564378253953507.jpg
Kim Liggett: Armonvuosi. Karisto, 2020. 

Kim Liggettin Armonvuosi on historiallishenkiseen ympäristöön sijoittuva dystopia, joka yhdistää Margaret Atwoodin Orjattaresi-kirjan feminismiä, Nälkäpelin selviytymistaistelua ja Night Shyamalanin The Village -elokuvaa. Kirja kuvaa teknologiattomaan maailmaan sijoittuvaa patriarkaalista kylää, jossa tietyssä iässä uskotaan tytöille kehittyvän vaarallisia ja vietteleviä taikavoimia, minkä vuoksi heidät on suljettava armonvuodeksi kutsutuksi ajaksi ulos kylästä. Armonvuoden tapahtumista ei saa puhua, mutta kaikki tytöt eivät palaa, ja suurin osa heistä jotka palaavat, eivät ole fyysisesti ja henkisesti entisellään.

Armonvuoden alkuasetelma on kiinnostava ja herkullinen, mutta henkilöhahmojen esittelyn kohdalla lukukokemukseni lässähti pahasti. Päähenkilö Tierney edustaa kliseistä historialliseen ympäristöön sijoittunutta YA-sankaritarta, joka kaveeraa pojan kanssa, juoksee metsissä, inhoaa hameita ja halveksii muita tyhjäpäisiksi kuvattuja naissukupuolen edustajia. Hänen kilpakumppaninsa ja vihollisensa on tietysti kylän suosituin ja ilkein blondi Kiersten. Kierstenin hahmossa ei valitettavasti pahemmin kehitystä tapahdu, mutta romaanin äärimmäisen rankkojen tapahtumien aikana Tierney onneksi kehittyy ja hänen silmänsä avautuvat yhteiskunnallisesti yhä enemmän.

Armonvuoden tunnelma on hyvin ahdistava ja raakoja käänteitä riittää. Armonvuodeksi pois lähetetyt tytöt joutuvat keskellä Kärpästen herraa muistuttavaa hulluutta ja valtapeliä ja kaiken lisäksi heidän perässään ovat metsästäjät, jotka tappavat ja myyvät tyttöjen ruumiinkappaleita taikakaluiksi. Mitään iloista kevytmielistä kesälukemista tämä kirja ei ole, kun väkivallan lisäksi mukana on vielä naisten yhteiskunnallista alistamista. Jännitys pysyy kuitenkin hyvin yllä ja romaanin lopetus on niin hieno, voimauttava mutta ei kuitenkaan liian helppo, että se ehdottomasti kohottaa Liggettin minulta saamia tähtiä.

Helmet-lukuhaaste 2020: 13. Kirjassa eksytään. 

Arvio: ****

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s