Kyynistä elämänoppia Anna Kareninalta: Viv Groskopin Älä heittäydy junan alle

wp-15922034224306475983587544672551.jpg
Viv Groskop: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista. Atena, 2019.

Kirjallisuudenlajeista minulle kaikkein vierain ja vastenmielisin ovat elämäntapaoppaat. Luen mieluummin kaunokirjallisuutta ja otan oppia fiktiivisistä hahmoista ja heidän elämästään kuin luen tietokirjan, jossa minua suorasukaisesti käsketään vapauttamaan sisäiset voimavarani. Viv Groskopin Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista onkin siksi juuri sopiva elämäntapaopas minun makuuni. Oikeastaan se on enemmän populaarimuotoista kirjallisuustiedettä venäläisistä klassikkokirjoista ja kirjailijoista höystettynä sarkastisella huumorilla ja tekijän Viv Groskopin omilla elämänvaiheilla.

Älä heittäydy junan alle tarjoaa sekä sivistystä että hauskuutusta samassa napakassa paketissa. Jos ennestään edes jotkut kirjassa esitellyistä klassikoista kuten Tolstoi, Dostojevski, Tsehov tai Bulgakov on jo etukäteen hallussa, tekstistä saa vielä enemmän irti, mutta se toimii myös ummikolle perehdytyksenä venäläiseen kirjallisuuteen (tai kirjallisuuden fuksille lunttilapuksi, jonka avulla selviää venäläisen kirjallisuuden tentistä). Romaanihahmojen elämänvaiheiden ja synkkien opetusten lisäksi Groskop kertoo kiinnostavia anekdootteja ja juoruja kirjailijoista ja itsestään. Venäjää opiskelleen ja siellä aikaa viettäneen Groskopin oma suhde venäläisyyteen ja venäjän kieleen on merkittävässä osassa ja kulkee kirjan punaisena lankana.

Suomennoksen otsikko on vielä alkuperäistä vetävämpi ja raflaavampi ja kansikuva sopii kirjalle erinomaisesti. Erityisesti nautin Groskopin huumorista ja itseironiasta sekä rennosta asenteesta kirjallisuutta kohtaan. Tällaista railakkaampaa mutta silti välillä syväluotailevaakin otetta olisi mahtavaa nähdä kirjallisuudesta kirjoittamisessa enemmänkin. Kirjan loppu oli minusta hieman lässähtävä, mutta piti silti otteessaan. Groskop itsekin ottaa esiin sen  ongelman, että mukana on lähinnä venäläisiä mieskirjailijoita ja naiskirjailijoita edustaa yksin Anna Ahmatova. Tätä hän perustelee mieskirjailijoiden suuremmalla tunnettuudella, mikä valitettavasti ei ole tuulesta temmattu tekosyy. Viimeisille sivuille on kuitenkin ympätty tietoa siitä, mistä venäläisistä naiskirjailijoistakin löytyy tietoa.

Helmet-lukuhaaste 2020: 3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti

Arvio:****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s