Viruskauhua viitosille: Kristina Ohlssonin Zombikuume

wp-15909940544682357687591903899887.jpg
Kristina Ohlsson: Zombikuume. WSOY, 2020.

Kristina Ohlsson tunnetaan aikuisten dekkarikirjailijana, mutta kirjalla Lasilapset hän aloitti myös varhaisnuorten jännäritrilogian, jossa on mukana kummitustarinamausteita. Trilogia on kirjastoissa viety hyllyistä, kun kauhumaisempaa lastenkirjallisuutta on pitkään ollut saatavilla niukasti. Nyt Ohlsson on hypännyt rohkeammin yliluonnollisen kauhun puolelle uutuudella Zombikuume. Jälleen tiedossa on trilogia ja parasta kohderyhmää ovat viides- ja kuudesluokkalaiset, vaikka myös rohkeampi nelosluokkalainen tai heikommin lukeva seiska voi näihin tarttua.

Zombikuumeen aihe on muuttunut liiankin ajankohtaiseksi: pikkupaikkakunnalla ampiaiset alkavat levittää mystistä virusta, joka saa ihmiset muuttumaan zombeiksi. Aloitus on lupaavan tunnelmallinen ja jännitteinen: Herbertin isoisän omistamaan majataloon tulee salaperäinen muukalainen, jonka laukusta jää portaille veritahra. Viranomaiset pitävät isoisää liian vanhana 12-vuotiaan Herbertin huoltajaksi ja uhkaavat lähettää hänet uuteen kotiin. Samaan aikaan pikkukaupungin uimahallissa käyneet lapset sairastuvat outoon kuumeeseen ja alkavat hortoilla öisin ja käyttäytyä zombimaisesti.

Ohlsson tarjoaa tiheää jännitystä, mutta pitää sen kuitenkin alakoululaisille sopivan kesyllä tasolla. Koska kauhua on niin heikosti saatavilla, otan varmasti Zombikuumeen vinkkauspakettiini ja sen otsikko houkuttelee varmasti väristystennälkäisiä lukijoita. Selvästi Olhsson on kuitenkin taitavampi realististen dekkarien ja yliluonnollisella flirttailun saralla, kun taas täysimittaisemman fantasian juonen ja maailmanselitysten kehittely ei ole yhtä paljon hänen alaansa. Lasilapsien tasolle Zombikuume ei yllä, mutta nuoremmille zombifaneille se varmasti silti maistuu.

Helmet-lukuhaaste 2020: 30. Kirjassa pelastetaan ihminen.

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s