Viipyilevän elegantti mysteeri: Siiri Enorannan Kesämyrsky

 

IMG_3502
Siiri Enoranta: Kesämyrsky. WSOY, 2020. 

Koronakevään haasteiden vuoksi en saanut Siiri Enorannan uutuutta Kesämyrsky käsiini niin nopeasti kuin toivoin, mutta onneksi hyvää kannatti odottaa. Enoranta voitti toissa vuonna Finlandia junior -palkinnon ja on Suomen tämänhetkisistä YA-kirjailijoista herkkävireisin kirjoittaja, jonka kaunokirjallinen tyyli on verrattavissa Emmi Itärantaan. Enoranta on kirjoittanut sekä fantasiaa että realismia, mutta Kesämyrsky tekee steampunk- ja dekkarimausteillaan aivan uuden aluevaltauksen. Etukäteen vertasin kirjaa mielessäni Tartin kirjaan Jumalat juhlivat öisin, mutta sainkin huomata, että spefielementeistä huolimatta tunnelmassa oli ennemmin jotain mikä toi mieleen Evelyn Waughin Menneen maailman. Pidättyväistä eleganssia ja rappeutuneen aateliston hohtoa sekoittuneena naiiviin nuoruuden paloon.

Kesämyrsky sijoittuu vaihtoehtohistorialliseen Britanniaan ja siellä lentoalusten salaperäistä polttoainetta tehtailevaan tunnelmalliseen pikkukaupunkiin. Pääosassa on kolme nuorta: rikkaat sisarukset Josh ja Penelope Roy, sekä heidän kotikartanolleen kesänviettoon pääsevä keskiluokkainen poika Andrew. Andrew on jo pitkään ihaillut kaukoihastuneena Joshia ja toivonut pääsevänsä tämän johtamaan Nokisiipien jengiin. Mukaan vain pääsee ainoastaan vaikean tehtävän suorittamalla. Andrew´lla käy tuuri, kun hänen psykiatri-isänsä kutsutaan työtehtävissä Royn perheen luokse ja Andrew otetaan siivellä mukaan. Joshin sisko Penelope on järkkynyt nähtyään murhan ja tarvitsee perheen mielestä ammattiauttajaa.

Vaikka Kesämyrskyn taidokkaassa juonikuviossa on mukana sekä murhaa, valheita että salaisuuksia, pohjimmiltaan se on enemmän ihmissuhderomaani kuin dekkari. Etusijalla ovat valtasuhteet, timantinkirkkaina hengittävät tuokiokuvat, hahmojen monimutkainen psykologia ja viehättävä, samaan aikaan tutun nostalginen ja kuitenkin omaperäisen maaginen miljöö. Aloituksesta loppulauseeseen kirja säilyttää hallitun eleganssissa kuin klassinen musiikkikappale. Kuitenkin, ehkä koska olen viimeksi lukenut Enorannalta fantasiajärkäleitä kuten Josir Jalatvan eriskummallinen elämä ja Tuhatkuolevan kirousjäin kaipaamaan lisää näistä hahmoista ja tästä maailmasta. Vaikka kaikki oli paikallaan, silti jäi kaipuu vielä enempään. Eipä kai auta kuin jäädä odottamaan Enorannan seuravaa kirjaa.

Helmet-lukuhaaste 2020: 34. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s