Lämmittäviä teekulauksia nuorille ahdistuneille sieluille: Sanna Pelliccionin Haikuja räjähtäville sydämille

Haikuja
Sanna Pelliccioni: Haikuja räjähtäville sydämille. S&S, 2020. 

Lastenkuvakirjailijana tunnetun Sanna Pelliccionin Haikuja räjähtäville sydämille on samaan aikaan pakahduttava ja raikas runokirja nuorille. Olen enemmän proosan kuin runojen ystävä, mutta haikut ovat runomuodoista minulle läheisin: niiden luonnonläheisyys, pienien hetkien kuvat, rauhoittavat tyhjät rivit sanojen välissä, joihin runot jäävät riippumaan. Joskus tuntuu kiireen keskellä vaikealla hengittää ja juuri haikut tuovat rauhan.

Pelliccioni käsittelee aiheita, jotka nuorille ovat erityisen tärkeitä: rakkautta, ilmastonmuutosta, tunteita. Runojen rauhoittavaa mutta silti intensiivistä tunnelmaa vahvistavat Pelliccionin maalaamat kuvat, japanilaisen kalligrafian mieleen tuovat herkät siveltimen vedot. Minulle tämä kirja osui juuri oikeaan kohtaan ja juuri oikealla hetkellä, toi silmiin kyyneliä, joissa suru ja ilo sekoittuivat.

Runokirjoilla on sama ominaisuus kuin novellikokoelmilla, että väistämättä tiettyjä runoja jää makustelemaan vaikuttuneena ja toiset tuntuvat kliseisemmiltä tai jäävät muiden varjoon. Minua puhutteli erityisesti ilmastoahdistuksen kuvaus, mutta joukossa oli myös kauniita tuokioita ja jopa huvittavia hetkiä. Haluaisin kirjoittaa tähän arvioon vaikka kuinka monta runoa, mutta sen sijaan pidän kaikki sanat itselläni ja sanon teille: menkää ja lukekaa! Luin kirjaston kappaleen, mutta tämä täytyy saada myös omaan hyllyyn.

Helmet-lukuhaaste 2020: 29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva 

Arvio: ****1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s