Ilmastonmuutos tulee liian lähelle: Sydämen asioita eli perhe ja planeetta kriisissä

20200224_121415

Malena Ernmanin eli Greta Thunbergin äidin perheineen kirjoittama Sydämen asioita on kuin kaksi kirjaa, jotka lomittuvat yhteen: toinen on elämäkerrallinen erityislasten äidin tarina, toinen pamflettimainen ilmastonmuutoksen ja aktivismin kertomus. Äänessä on lähinnä entinen oopperalaulaja ja euroviisujulkkis Malena, lukuunottamatta Gretan pitämiä ilmastopuheita, jotka kirjassa ovat mukana sellaisinaan. Erityislasten huomioon ottaminen ja mielenterveys ovat tietysti tärkeitä teemoja siinä missä ilmastokin, mutta ehkä olisi ollut paikallaan tehdä yhden kirjan sijasta kaksi, vaikka toki ymmärrän tavoitteen, että yritetään saada molemmilla aiheilla huomiota toiselle.

Malena kertoo kamppailustaan ensin Gretan syömishäiriön ja Asperger-diagnoosin, sitten sisaren Beatan erityisherkkyyden ja raivokohtausten kanssa, jotka sitten paljastuivat ADHD:n ja Aspergerin oireiksi. Malena kuvaa eläytyvästi kokemustaan, siirtymistä oopperalavoilta epätoivoiseksi äidiksi ja lopulta tyttären pakottamana ilmastoaktivistiksi. En voi kuitenkaan estää ikävää ajatusta, että pohjimmiltaan Gretan vanhemmat ovat olleet äärimmäisen etuoikeutettuja ihmisiä, joiden elämäntyylistä lukiessa en lainkaan ihmettele, miksi Greta pisti sille pisteen.

Tärkeintä kirjassa on kuitenkin Gretan aktivismin syntytarina ja kirjan kertomat faktat ilmastonmuutoksen tilanteen vakavuudesta ja toimien välttämöttömyydestä. Olen kyllä lukenut tietokirjoista samoja asioita ennenkin, mutta jotenkin vasta tämän kirjan lukeminen iski tunnetasolle sillä tavalla, joka sai ymmärtämään faktoja uudella tavalla. Ilmastoahdistukseni nousi kattoon, samoin tarve pystyä muuttamaan elämääni, vaikka ahdistusta lisää, etten ole riittävän vahva luopumaan asioista joista pitäisi. Onko tämä maailman paras kirja? Ei, mutta juuri nyt tämä on se kirja, jonka mahdollisimman monen pitäisi lukea.

Helmet-lukuhaaste 2020: 35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa

Arvio: ****

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s