Epäilyttävää eläintietoa: James Campbellin Hullunhauskat lemmikit

Hassut
James Campbell: Hullunhauskat lemmikit. Otava, 2020.

James Campbellin kirjoittama ja Rob Jonesin kuvittama Hullunhauskat lemmikit on kummallinen otus jopa tavallisestikin oudon brittiläisen lastenkirjallisuuden kentällä. Koomikko-lastenkirjailija James Campbell yhdistää häpeämättömästi tietokirjaa, anarkistisen humoristista kaunokirjallisuutta ja Rob Jonesin Neropatin päiväkirjoja muistuttavaa sarjakuvakuvitusta. Aiheena ovat lemmikit, mutta välillä kirja ajautuu sivuraiteille kertomaan vaikkapa kuvitteellisesta kuumatkasta tai Shakespearesta. Kirjaa voi lukea missä järjestyksessä tahansa ja faktat historiasta ja eläimistä sekoittuvat iloisesti häpeämättömään soopaan.

Paras tapa kuvata tätä kirjaa on sitaatti. Tässä katkelma poneista kertovalta sivulta:

Yleensä ottaen ihmisiä on kahdenlaisia. Nähdessään hevosen niityllä toiset ajattelevat: “Hmmm. Siinäpä ihastuttava eläin. Kaunis ja ylväs. Suurenmoinen Luojan luoma. Jätänpä sen rauhaan ja jatkan matkaa.

Toiset kuitenkin katsovat hevosta ja hihkaisevat mielessään: “Loistavaa! Minun täytyy sada istua sen päällä!” (s. 178).

Vaikka kirja on humoristinen välillä ilkeyteen asti, paikoin sivutaan yllättäen vakaviakin teemoja, kuten lemmikkien kuolemaa, aikuisten valehtelua ja ympäristöongelmia. Vähiten toimivaa on jatkuva viittailu englanninkielisiin Youtube-videoihin, joista eläinaiheisista varmaan enimmän osan nyt suomalaisetkin lapset ymmärtävät, mutta jotka paperikirjassa eivät oikein ole edukseen. Jokainen vitsi ei minuun uponnut, mutta kaikkiaan kirja oli hykerryttävän virkistävä tapaus. Sekä eläimistä että kevyestä luettavasta innostuvat alakoululaiset tykkäävät tästä varmasti.

Helmet-lukuhaaste 2020: 22. Kirjassa on epäluotettava kertoja

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s