Kallista kauneutta: Juno Dawsonin Mallikappale

IMG_3079
Juno Dawson: Mallikappale. Gummerus, 2020. 

Toimittaja Juno Dawson pureutuu YA-kirjassaan Mallikappale huippumuodin epäkohtiin ja etenkin nuorten mallien epäasialliseen kohteluun. Me too -teemojakin sivutaan ja sijoitetaan mallimaailmaan. Dawson on itse perehtynyt haastatteluin aihepiiriin ja näin maallikon silmiin muodin suhmuroiden kuvaus tuntuu uskottavalta ja menee hienosti mallien ihon alle sekä tutustuttaa hämyisempiiin takakujan hostelleihin, joihin ei uskoisi rikkaiden huippumallien joutuvan.

Erityisen ansiokasta Mallikappaleessa on kirjan raikas menevyys: yli 400 sivua hurahtaa hetkessä ja kerronta kiskoo mukanaan. Asenne on valoisa ja feministinen. Bisneksen rumien puolien esille nostamisesta huolimatta juoni on melkein naiivin optimistinen ja kaikille hahmoille käy epärealistisen hyvin. Lukukokemus on mukava, mutta jälkikäteen kyynisempi lukija jää miettimään, olisiko sentään voitu jättää välistä lopun hehkutuslauseet siitä, miten hienosti jokainen kirjassa mainittu pärjäsi myöhemmin.

Mallikappaleen minäkertoja on lontoolainen teinityttö Jana, luonnostaan pitkä mutta muuten tavallinen tyttö, joka eräänä päivänä huvipuistossa osuu kykyjenetsijän haaviin ja värvätään huippumalliksi. Jana ei ole haaveillut mallin urasta, mutta ei halua sanoa rikastumisen mahdollisuudelle ei, etenkään kun perhe on vähävarainen ja nyt tarjoutuu tilaisuus ansaita rahat opintoja varten. Janasta tulee tähti, mutta catwalkien ja kansainvälisten keikkojen mukana hän joutuu törmäämään alan julmaan todellisuuteen: kylmään kohteluun, seksuaaliseen häirintään, nälkään, stressiin ja huumeisiin. Solidaarisia ja mukaviakin tuttavuuksia syntyy, mutta toiset ovat valmiita sulkemaan silmänsä epäkohdilta ja asettamaan kunnianhimon etusijalle.

Aura Nurmen puhekielinen suomennos toimii hyvin, vaikkakin brittiläinen tapa käyttää paljon hellittelysanoja kavereille ja puolitutuillekin kuulostaakin väistämättä suomeksi hieman kummalliselta, kun meillä vastaavaa tehdään harvoin edes perheenjäsenille. Romaanin rakennetta piristää kehyskertomus, jossa Jana on myöhemmin tekemässä kokemuksistaan dokumenttia ja analysoi suuremman etäisyyden päästä tapahtumia. Mallikappale on tietysti täydellinen kirja mallimaailmasta kiinnostuneille, mutta vetävä juoni ja raikas kerronta innostavat kirjan pariin varmasti myös sellaisia YA-lukijoita, joita ei muuten muoti voisi vähempää kiinnostaa.

Helmet-lukuhaaste 2020: 18. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja 

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s