Paluu Uhriniituntakaiseen: Magdalena Hain Kuolleiden kirja

DSC_0536 (1)
Magdalena Hai: Kuolleiden kirja, Paluu Uhriniituntakaiseen. Karisto, 2020. 

Magdalena Hain kauhunovellikokoelma Haiseva käsi vastasi muutamia vuosia sitten kirjavinkkareiden hätähuutoon nuorten kauhukirjallisuuden olemattomasta tarjonnasta. Jo kirjan nimi oli vetävän häiritsevä ja erityisesti niminovelli zombeiksi muuttuvista opettajista sai kirjan hyvään menekkiin vinkkauksissa; etenkin se tuntui osuvan kuudesluokkalaisten makuun. Yksi kirja ei vielä kuitenkaan pelasta tilannetta, joten rukouksiimme on onneksi vastattu ja Haisevalle kädelle ilmestyi nyt jatko-osa Kuolleiden kirja. 

Kuolleiden kirja – Paluu Uhriniituntakaiseen sisältää 18 kertomusta, osa naurattavia, osa värisyttäviä, jotka sijoittuvat kaikki fiktiiviselle paikkakunnalle Uhriniituntakaiseen, jossa aavetarinat jylläävät ja katoamistapaukset ovat huolestuttavan yleisiä. Tarinoissa kohdataan niin demoneita, aaveita ja vetehisiä kuin pelottavia keppihevosia ja kirjojakin. Arkinen kietoutuu kauhistuttavaan ja kummalliseen. Hai myös leikittelee edellistä osaa enemmän erilaisilla tekstilajeilla ja tyyleillä: on vaihtelevasti lauluja, lehtikatkelmia, minäkerrontaa ja kolmatta persoonaa, puhekieltä ja kirjakieltä, modernia ja klassista.

Novellikokoelmiin pätee yleensä minulla sama kuin musiikkialbumeihin: muutamat hitit kolahtavat minuun vahvimmin ja loput sitten eivät puhuttele yhtä paljon tai jäävät muiden varjoon. Jokaiselle on jotakin, mutta harvoin kaikki toimii yhtä hyvin samaan lukijaan. Absoluuttinen suosikkini Kuolleiden kirjan novelleista on Hemmetin nimeen, Ruu! Se on suloisen hurtinhumoristinen novelli Ruusta, joka ei koskaan halua kiroilla, mutta jotenkin se ruma sana pitäisi saada suusta tulemaan kun aikomuksena on kutsua itse iso vihulainen paikalle. Ensimmäisten joukossa oleva koulukiusaamiseen pureutuva Ragemutsi oli myös sopivan ällön karmiva ja tarina Kivi, paperi, sakset palautti mukavasti lapsuuteni Goosebumpsien väristysnostalgiaan.

Helmet-lukuhaaste 2020: 47. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet 

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s