Cheerleadingin ilosanoma: Marja Ahon Kaikki menee, Jessiina!

IMG_2948
Marja Aho: Kaikki menee, Jessiina! Cheertytöt 1. Myllylahti, 2019. 

Marjo Ahon Kaikki menee, Jessiina! aloittaa uuden varhaisnuorille suunnatun urheilusarjan Cheertytöt ja nimensä mukaisesti keskittyy cheerleading-harrastukseen. Ihanteellinen ikäryhmä ovat liikunnasta innostuneet viidesluokkalaisista seiskaluokkalaisiin. Sarjaa on osuvaa verrata Henna Helmin samalla ikäryhmälle sopiviin taitoluistelukirjoihin: molemmat tuovat perehtyneesti ja innostavasti esiin lajia, josta en itse ymmärrä mitään. Ja siitä huolimatta, että erikoisalan sanasto menee minulla yli hilseen, Aho osaa Helmin tavoin sukeltaa niin elävästi urheilijatytön nahkoihin, että minunlaisenikin ummikko jännittää kisahurmoksessa mukana.

Kaikki menee, Jessiina! alkaa tutulla ja luotettavalla nuortenkirjojen avaustilanteella, joka aina herättää lukijoiden sympatiat: Jessiina on muuttanut ja aloittaa yläkoulun uudessa koulussa. Lisäksi hyönteisiin hurahtanut opettajaisä aloittaa työt samassa koulussa, joten noloudelta ei voi välttyä, vaikka Jessiina sitä kovasti yrittääkin. Jessiina yrittää löytää uusia kavereita ja tutustuu Nelliin ja Sandraan, jotka ovat molemmat samassa cheerleading-joukkueessa. Jessiina ei ole urheilijatyyppiä, mutta Nellin kannustuksesta hän aloittaa uuden harrastuksen, eniten vain päästäkseen mukaan tyttöporukan juttuihin.

Kaikki menee, Jessiina! kuvaa säkenöivästi cheerleadingiä alan harrastajille ja siitä kiinnostuneille, mutta sivussa käsitellään myös sellaisia samastuttavia ongelmia kuten kaverisuhteiden kiemurat ja suhde noloihin vanhempiin. Osa seiskaluokkaa aloittavista yrittää jo olla aikuisempia ja toiset eivät ole vielä laittaneet alakoulun leikkejään sivuun. Pienessä osassa ovat myös ihastukset, mutta ennen kaikkea Kaikki menee, Jessiina! on ystävyyteen keskittynyt urheiluromaani. Vinkkarina olen iloinen, että nyt on tarjota monipuolisempaa lajipakettia ja Kaikki menee, Jessiina! on mukavan raikas lisä nuorten urheilukirjallisuuteen.

Helmet-lukuhaaste 2020: 14. Urheiluun liittyvä kirja 

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s