Suloista joulukauhua: Ilkka Auerin Domowik

img_20191214_0917226099566602171121066.jpg
Ilkka Auer: Domowik. Haamu, 2018.

Eeppisestä fantasiasarjastaan Lumen ja jään maa tunnettu Ilkka Auer on viime vuosina siirtynyt nuorten kauhuun, harvalukuiseen genreen, johon kipeästi kaivataan lisää luettavaa. Siinä missä hänen ensimmäinen kauhukirjansa Anastasia on hyytävää ja raadollista, Stephen Kingin tyylistä kauhua, Domowik on lempeämpi tapaus. Viidesluokkalaisista ylöspäin sopiva sopiva fantasiakirja sisältää sekä pelottavaa sirkuskauhua, goottilaista aavekartanotunnelmointia että suloisen jouluista taikaa. Joulu onkin Domowikin lukemiseen kaikkein paras vuodenaika.

Vilma on tyttö, jota opettajat ja vanhemmat eivät ymmärrä, koska hän näkee sellaista, mitä muut eivät. Perhe saa yllätysperintönä Hästebäckin omituisen kartanon. Vilmasta alkaa tuntua, että käytävillä kummittelee ja samalla hän saa selville suvun kätkettyjä salaisuuksia. Kuvioihin ilmestyy kirottu aavesirkus ja kodinhaltija Domowik. Kauhuosuudet ovat sen verran jännittäviä, että pelokkaampien lukijoiden on syytä jättää kokonaan välistä, mutta pehmoisempien kauhunväristysten ystävät pärjäävät hyvin.

Auer on saavuttanut hyvin herkän, kauniin ja kauhean välisen tasapainon. Kartanon aavemainen tunnelma, kihelmöivä jännitys, sopivasti soljuvat juonenkäänteet, mustimpien kohtien kauhut ja valoisan lopun viehättävä jouluinen lämpö: vaikea olisi ollut kuvitella, että tämä kaikki sopii ristiriidatta samaan kirjaan. Domowikin jälkeen sopii hyvin luettavaksi uusi astetta pelottavampi Kymnaasi, joka kuitenkin Domowikin tavoin pysyy lähempänä seikkailufantasiaa kuin Anastasian kaltaista raaempaa kauhua.

Arvio: ****

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s