Joulun kovimmat paketit: 24 joululahjakirjavinkkiä lapsille ja nuorille

img_20191202_160321__015683054919378007614.jpg

Vuosi sitten esittelin täällä blogissani Kirjavinkkejä pukinkonttiin. Nyt on taas kirjavinkkarin aika rientää kaikkien lapselle, nuorelle tai nuorelle aikuiselle lahjaa haeskelevien avuksi. Listaan tässä vuonna 2019 ilmestyneitä kirjoja ikäsuosituksin yksivuotiaista kaksikymmentäneljävuotiaisiin. Jokaisen ikäryhmän kohdalla on merkitty kaksi kirjaa: yksi realismin ja yksi fantastisemman ystäville. Silti monta ihanaa kirjaa jäi ulos kun ne eivät kerta kaikkiaan mahtuneet mukaan.

Disclaimer: Kaikki ihmiset, niin lapset kuin aikuiset, ovat yksilöitä, ja paras on valita niin lahjat kuin luettavakin kunkin oman kiinnostuksen kohteiden mukaan. Lapset ja nuoret myös kehittyvät lukijoina eri tahtiin ja siinä missä toiset haluavat kauhua, toiset ovat herkempiä. Kullekin kirjalle sopiva ikäryhmä on myöskin oikeasti paljon laajempi kuin yhden ikävuoden mittainen.

Kirja on tänäkin jouluna kovin paketti!

 

1v

Riina Katajavuori ja Salla Savolainen: Pulmu asuu

Selkeästi ja värikkäästi kuvitettu kovasivuinen kirja. Pieni Pulmu leikkii kotia isosta pahvilaatikosta rakennetussa majassa.

Yujin Shin: Lohikäärme 

Suloisesti kuvitettu pahvisivuinen ensikirja, jossa on mukana liikuteltavia osia. Inna-lohikäärme johdattaa turvalliseen ensimmäiseen seikkailuun.

 

2v

Eric Hill: Puppe kirjastossa

Koskaan ei ole liian aikaista tutustua kirjastoon! Iki-suosittu Puppe-koira seikkailee kirjastossa ja mukana on tietysti hauskoja avattavia luukkuja.

Jo Lodge: Pieni dinokirja, liikuta minua! 

Pienelle dinosaurusfanille kaikkein helpoin kirja aloittaa. Hauskoja liikuteltavia osia ja isot värikkäät kuvat.

 

3v

Sanna Pelliccioni: Onni-poika ja parvekeviidakko 

Suositun Onni-pojan uusimmassa osassa Onnin perhe istuttaa parvekkeelle siemeniä ja odottaa kevättä. Raikkaat värit ja arkiset askareet toimivat pienemmille.

Rhiannon Fielding ja Chris Chatterton: 10 minuutin iltasatu, Pieni yksisarvinen

Ihanasti kuvitettu yksisarviskuvakirja, joka toimii mainiosti iltasatuna. Pieni yksisarvinen ei tahtoisi vielä mennä nukkumaan.

 

4v

Jenna Kostet ja Kaisu Sandberg: Ilon Milli ja pelon Mölli

Upeasti kuvitettu tunnekuvakirja, joka sopii etenkin pelkojen käsittelyyn. Milli on iloinen ja rohkea lapsi, kunnes kuvioihin ilmestyy Mölli, joka varoittelee mitä kaikkea kamalaa voisi tapahtua.

Tom Fletcher: Tässä kirjassa asuu lohikäärme! 

Älä avaa tätä kirjaa -muistuttava hauska kuvakirja, jossa lapsi pääsee mukaan toimimaan. Munasta kuoriutuu lohikäärme, joka sytyttää kirjan palamaan ja liekit täytyy saada sammutettua.

 

5v

Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys

Suositun Prinsessa Pikkiriikin (josta löytyy myös näytelmä) uusin osa. Miksi aikuisilla on niin tyhmiä sääntöjä, että talvella pitäisi käyttää rimpsumekon sijaan toppahousuja? Prinsessa Pikkiriikkiä eivät aikuiset määräile.

Reetta Niemelä: Kammotuksia

Hilpeitä loruja hirviöistä ja hauskoista otuksista Marjo Nygårdin osuvalla kuvituksella. Miksi pitäisi vaihtaa sukkia, kun on kivempi antaa kaikkien tuoksujen kukkia?

 

6v

Vuokko Hurme: Karkkikirja

Mahtava tietokirja kaikesta, mitä et ikinä ole tiennyt haluavasi tietää karkeista, Anni Nykäsen herkullisella kuvituksella. Mistä karkit tehdään? Miten historialliset hahmot ovat herkutelleet?

Alexandra Salmela: Mielikutitusystävä

Verbaalista ilotulittelua Papu-Pausta, jolla menevät usein senat sakaisin. Kiusaaja on heittänyt Papu-Paun lempilelun puuhun, mutta onneksi mielikutitusystävä auttaa ja vie Papu-Paun villiin seikkailuun. Sopii ääneen luettavaksi.

 

7v

Riina ja Sami Kaarla: Pet agents 1, Täältä tullaan, lemmikit! 

Vähätekstinen ja runsaasti kuvitettu helppolukuinen kirja eläinten ystäville. Kati-e koodaa ja auttaa rakentamansa Ti-bot-robotin kanssa erilaisia lemmikkieläimiä. Aloittaa uuden sarjan.

Barbara Cantini: Mortina

Italialainen hauska hirviöhelppolukuinen. Zombietyttö Mortina ei saa lähteä kotikartanostaan Villa Tuonelasta, mutta Halloweenin aikaan hän pääsee sulautumaan joukkoon ja hiippailee kylälle hankkimaan kavereita.

 

8v

Mimmu Tihinen: Pieni numero

Alakoululainen Petunia perustaa oman lehden nimeltä Pieni numero, jossa hän kertoo lähiönaapuruston tapahtumista. Jo ensimmäisen lehden ilmestymisen jälkeen hän joutuu tekemään oikaisun, etteivät vanhemmat loukkaantuisi.

Veera Salmi: Jello ja nolo nokkahuilu

Puluboin ja ponin tekijän villi uusi lastenkirja, jossa on runsas kuvitus ja vähän tekstiä. Jello ei halua mennä kouluun soittamaan nokkahuilua, joten hän vaihtaa osia pihapuun kanssa.

 

9v

Andy Griffiths: Maailman paras puumaja, 13 kerrosta

Neropatin päiväkirjojen ystäville sopivaa uutta sarjakuvakuvitettua kohellusta. Andy ja Terry asuvat maailman siisteimmässä puumajassa, jossa on muun muassa haiallas, limsalähde ja karkkitykki.

Mervi Heikkilä: Jaan ja jäähammas

Mervi Heikkilän uusi jännittävä lastenfantasiakirja kertoo Jaanista, jonka kotikaupunkia Puhuria alkaa ympäröidä outo sumu. Sumussa näkyy hirviöitä ja se estää pakolaisia pääsemästä kaupunkiin ja ketään menemästä kaupungista ulos.

 

10v

Jeff Kinney: Maailman parhaan kaverin päiväkirja

Neropatin päiväkirjojen spin-off Rawleysta, neropatti Gregin parhaasta kaverista, joskin Greg kyllä seikkailee mukana ja höynäyttää Rawleyta minkä ehtii. Aikuista saattaa Rawley vähän säälittää, mutta koululaiset arvostavat sarjakuvakuvitusta ja hulvatonta menoa.

Eva Frantz: Osasto 23

Hyytävä historialliseen miljööseen sijoittuva kauhutatarina. Köyhä ja keuhkotautinen Stina pääsee syrjäiseen parantolaan, jossa on jotakin synkkää tekeillä. Ei kaikkein herkimmille.

 

11v

Tuula Kallioniemi: Verkot

Koulukiusaaja Sere pakotetaan vaihtamaan koulua ja muuttamaan isoisän luo. Uusi luokka kuitenkaan tietää Seren menneisyydestä eikä ota häntä avosylin vastaan.

Max Brallier: Maailman viimeiset tyypit

Neropatin päiväkirjat mashup Walking Dead. Netflix-sarjaan perustuva humoristinen kirjasarja, joka sopii etenkin huonommin lukeville. Zombien mättämistä ja sarjakuvakuvitusta.

 

12v

Jenny Jägerfeld: Comedy Queen

Ajatuksia herättävä hauska surullinen kirja. 12-vuotiaan Sashan äiti on kuollut ja Sasha päättää, ettei hänelle käy niin kuin äidille. Koska äiti sai kaikki surullisiksi, Sashka päättää ryhtyä stand-up-koomikoksi.

I.I. Davidson: The Ghost Network, Aktivoi

Nopealukuinen ja toiminnallinen hakkeritrilleri. Salaisessa hakkerien eliittikoulussa on tekeillä jotakin hämärää.

 

13v

Kerstin Gier: Pilvilinna

Rakkaus ei katso aikaa –sarjan tekijän uusi dekkari, joka henkii vanhanajan glamouria. Fanny pääsee töihin hulppeaan alppihotelliin, jossa hiiviskelee jalokivivarkaita. Hotellinjohtajan poika ja salaperäinen vieras herättävät Fannyssa tunteita.

Annina Mikama: Huijarin oppipoika

Finlandia junior -ehdokas ja itsenäistä jatkoa Topelius-palkitulle Taikurille ja taskuvarkaalle. 1800-luvun Krakovassa meteoriitti putoaa ja kellosepän oppipoika Wiktor menettää räjähdyksessä liikuntakykynsä ja kohtaa salaperäisen Tomin. Huijareita, mystiikkaa, seikkailua ja aikamatkoja.

 

14v

Mikko Koiranen: Nauhoitettava ennen käyttöä

15-vuotias Miro alkaa kaivata tietoa oikeasta isästään. Paluu tulevaisuuteen -henkisessä seikkailussa Miro palaa vhs-kasetin avulla 2000-luvun alkuun ottamaan selvää syntymästään.

Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille

Vaihtoehto-Suomessa on voimassa säätyjako ja kapinalliset tekevät terrori-iskuja kuningasvaltaa vastaan. Rahvaaseen kuuluva Tim törmää lemmikkilohikäärmeen karattua ritarisäätyiseen Lynxiin ja hänen elämänsä vaihtaa raidetta.

 

15v

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri

WTC-iskujen jälkeiseen Amerikkaan sijoittuva nuortenromaani muslimityttö Shirinistä, joka tahtoisi rauhassa harrastaa breakdancea. Rasismi ja rakkaus väärään poikaan heittelevät Shiriniä.

Tomi Adeyemi: Veren ja luun lapset

Afrikkalaishenkistä eeppistä fantasiaa maailmasta, josta taikuus on kadonnut. Vain sorrettuun taikuutensa menettäneeseen kansaan kuuluva Zélie voi tuoda muutoksen. Kirjasta on tekeillä elokuva.

 

16v

Maria Laakso: Taltuta klassikko

Finlandia-junior ehdokas. Maria Laakson humoristinen tietokirja on lukiolaisen pelastus äidinkielen tunneilla, kun pitäisi saada helpossa ja hauskassa muodossa selvää kotimaisista klassikoista.

Mats Standberg: Loppu

Meteoriitti on iskemässä maahan ja mitään ei ole enää tehtävissä. Mitä tehdä viimeisillä päivillä, kun varma kuolema on edessä? Simonin ex-tyttöystävä Tilda murhataan ja Simon ja Tildan entinen paras ystävä, syöpäsairas Lucinda, yrittävät selvittää kuka sen teki.

 

17v

Holly Bourne: Niin käy vain elokuvissa

Raikasta ja feminististä romantiikkaa. Audrey vihaa romanttisia elokuvia ja on juuri saanut takkiinsa rakkaussuhteessa, kun hän törmää leffateatterihommissa vastustamattomaan sarjahurmaajaan Harryyn.

Sally Green: Savuvarkaat 

Teiniversio Game of Thronesista. Viisi nuorta kohtaa julmien juonittelujen ja väkivallan keskellä maailmassa, jossa paholaisten kuollessaan erittämällä savulla on yllättäviä vaikutuksia.

 

18v

Malala Yousafsai: Meidän oli paettava

Nobelin rauhanpalkinnon saanut ja tyttöjen koulunkäyntioikeudesta taistellut nuori aktivisti Malala on koonnut yhteen koskettavia pakolaistyttöjen tarinoita eri puolilta maailmaa.

Sarah J. Maas: Okaruusujen valtakunta

Suositun Throne of Glass –sarjan kirjoittajan haltioiden maailmaan sijoittuva fantasia-avaus edellistä sarjaa runsaammalla erotiikalla. Tarina heijastelee kaunotarta ja hirviötä.

 

19v

Mikko Toiviainen: What´s up, elämä

Kalenterikarjun somevaikuttajien ja tubettajien whatsapp-viesteistä kokoama kirja, jossa pohdiskellaan identiteettiä, julkisuutta ja muita kiperiä aiheita.

Hank Green: Ihan mieletön juttu

John Greenin veljen somekeskeinen scifiromaani. Parikymppinen April saa megajulkisuuden, kun ehtii ensimmäisenä kuvata ulkoavaruudesta kaduille ilmestynyttä patsasta.

 

20v

Courtney Summers: Sadie

Viiltävä yhteiskunnallinen trilleri. Sadien pikkusisko Mattie on tapettu ja Sadie karkaa jahtaamaan murhajaa. Samaan aikaan podcastia tekevä toimittaja yrittää selvittää tyttöjen tarinaa.

Naomi Alderman: Voima

Feministinen dystopia. Tytöt ja naiset löytävät itsestään kyvyn antaa vaarallisia sähköiskuja ja kulttuuri alkaa äkkinäisesti muuttua patriarkaalisesta matriarkaaliseksi.

 

21v

S/S Urst: Kontakti

Kuuman eroottinen trilleri. Ottosiskokset kohtaavat vuosien jälkeen isän kuoltua ja tuntevat vetoa toisiinsa. Mutta oliko isän kuolema luonnollinen ja onko siskoksilla vaarallinen voima?

V.E. Schwab: Magian syvempi sävy

Verimagiaa käyttävä Kell pystyy matkustamaan eriulottuvuuksien harmaan, punaisen ja valkoisen Lontoon välillä. Kell poimii toisesta maailmasta mukaansa esineen, joka saattaa koko maailmankaikkeuden vaaraan. Onneksi avuksi käy taskuvaras ja wannabemerirosvo Lila.

 

22v

Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset

Amerikankiinalainen Rachel lähtee poikaystävänsä Nicholasin kanssa tämän suvun luokse Singaporeen. Käy ilmi, että suku on satumaisen rikas ja Nicholaksen morsianehdokkaana Rachel saa monia vastustajia. Kirjasta löytyy myös elokuva.

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

Finlandia junior -palkittu dystooppinen aikamatkamysteeri. Diktatuurimaisessa Kaivokselan kaupungissa elävä Emilia putoaa kaivoskuilun myötä aikaan ennen omaa syntymäänsä. Miten Emilian syntyperä kietoutuu kaivoksen salaisuuksiin?

 

23v

Liv Strömqvist: Einsteinin vaimo

Räväkän sarjakuvataiturin uusin feministinen ja humoristinen tietosarjakuva. Mukana muun muassa maailmanhistorian huonoimmat poikaystävät.

Katinka Saranoja: Korpinlaulu

Kotimainen kelttiläinen fantasia ylhäisen suvun tyttärestä Etainista, jonka on ennustettu synnyttävän vihollisen lapsen. Vetävää historiallista romantiikkaa pienillä fantasiavireillä.

 

24v

Hanna-Reetta Schreck et al: Ellen T

Taiteilija Ellen Thesleffin elämästä kertova upeasti kuvitettu tietosarjakuva. Tekijöinä Hanna-Reetta Schreck, Iida Turpeinen ja Annukka Mäkijärvi.

Katri Alatalo: Ikuisesti siskoni

Kauniisti kirjoitettu kelttiläinen fantasiaromaani. Kat pettää nuorena siskonsa ja saa niskaansa kirouksen, joka antaa hänelle ikuisen elämän.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s