Valloittava vaihtoehtoinen säätyjako-Suomi: Briitta Hepo-ojan Suomea lohikäärmeille

img_20191127_0821525202191797356887084.jpg
Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille. Otava, 2019. 

Briitta Hepo-ojan tämän syksyn uutuus Suomea lohikäärmeille aloittaa uuden nuorten fantasiasarjan. Jo kirjan nimi Suomea lohikäärmeille täytti minut kutkuttavalla odotuksella ja onneksi romaani ei ollut pettymys. Hepo-ojan tarkasti luoma vaihtoehtoinen Suomi säätyjakoineen, muinaisuskoa heijastelevina tapoineen ja pikkuruisine lohikäärmeineen sulatti sydämeni täysin. Juoni etenee sutjakasti, hahmot ovat sympaattisia ja lopussa on sellainen cliffhanger, että se saa malttamattomana odottelemaan kirjalle jatkoa. Loppu tosin tuli hieman nopeasti vastaan ja myös vähän yllätyksenä, ettei teos ole itsenäinen vaan jatkuu seuraavassa osassa.

Päähenkilöt Timi ja Lynx edustavat yhteiskunnan eri laitoja: Timi on köyhä rahvaan lyseolaispoika itäisestä Helsingistä, Lynx varakas ja ritarisäätyinen opiskelijatyttö. Tarina alkaa, kun Timi saa syntymäpäiväksi kämäisen lahjan: lohikäärmeen. Lohikäärme on pikkuinen, tottelematon ja sylkee liekkien sijaan pikkuruisia sadepilviä. Lohikäärme toi välittömästi mieleeni muumien hillopurkkiin piilotetun pikku lohikäärmeen. Timi ei kuitenkaan ole yhtään niin ihastunut lohikäärmeeseen kuin minä olin. Kun uusi lemmikki karkaa hulppeaan ritareiden veneeseen, Timi tutustuu rikkaaseen Matleenaan ja sitten lopulta Matleenan bileissä Lynxiin. Säätyrajoista huolimatta molempien kiinnostus herää.

Romantiikan ja söpöjen lohikäärmeiden lisäksi Hepo-oja tarjoaa jännitystä, hyisiä arvoituksia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Taloudellisen eriarvoisuuden lisäksi ritari-Suomea vaivaavat noitavihaan pohjautuvat ihmisoikeusloukkaukset, joiden vuoksi kansainväliset välit ovat huonot. Kristinuskoa yleisempää on muinaisusko. Samaan tapaan kuin roskakatoksella sähläämisestä, naapurit valittavat, jos kotihaltijoiden uhreja ei ole kunnolla toimitettu. Säätyjakoa ja kuningasvaltaa vastustavat kapinalliset tekevät terrori-iskuja ja Lynx ja Timi sotkeutuvat vaarallisiin valtajuonitteluihin. Vaikka nautin Suomea lohikäärmeille kirjan lukemisesta suuresti, lopullista arviota juonesta on vaikea antaa, ennen kuin pääsen lukemaan sarjan loppuun.

Arvio: ****1/4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s