Raikas transtarina: Meredith Russon Tyttösi sun

img_20191119_094005731687905888115289.jpg
Meredith Russo: Tyttösi sun. Karisto, 2018.

Meredith Russon Tyttösi sun tarttuu transaiheeseen poikkeuksellisen kepeällä ja viihteellisellä otteella. Russo itse on transnainen ja kirjoittaa oman kokemuksen asiantuntemuksella, mutta kipeisiin asioihin keskittymisen sijaan Tyttösi sun on mukavan romanttista luettavaa. Etenkin kun on kysymys nuortenkirjasta, on hienoa, että aiheesta on tarjoilla muutakin kuin tragedioita. Kerronta imaisee lukijan tunteella mukaan Amandan tarinaan ja synkemmistä ja koskettavammista hetkistä huolimatta sopii lempeäksi lomalukemistoksi.

Päähenkilö Amanda on käynyt läpi sukupuolenkorjausprosessin ja pakenee kiusaamista vanhalta kotipaikkakunnaltaan. Amandan isä ei koskaan ole oikein ymmärtänyt, mutta muutto isän luo on mahdollisuus uuteen elämään. Valitettavasti vain paikkakunta on vanhoillinen, eikä Amanda uskalla puhua menneisyydestään. Uudet luokkatoverit ottavat innoissaan tulokkaan vastaan ja Amanda ihastuu erääseen Grantiin. Mutta uskaltaako hän luottaa Grantin tunteisiin ja uusiin ystäviinsä?

Amandan tarina on koskettava, tunteikas ja valoisa, kerronta ketterää ja helppolukuista. Vähän vaikuttivat jotkin kohdat (esimerkiksi se, kuinka helposti Amanda oli saanut korjausprosessinsa hoidettua) näin suomalaisesta näkökulmasta epäuskottavan sutjakoilta, mutta menköön rohkaisevan esimerkin piikkiin sitä tarvitseville nuorille. Seuraavaksi olisi kiva saada lisää sellaisia nuortenkirjoja, joissa voisi olla päähenkilönä sukupuolivähemmistön edustaja, niin että kyse ei ole kirjan pääteemasta, vaan se olisi vain yksi päähenkilön ominaisuuksista muiden joukossa.

Helmet-lukuhaaste 2019: 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja.

Arvio: ****

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s