Konetrilogian hyytävä päätös: Helena Wariksen Jäänvartija

img_20191007_0910212049601607390674528.jpg
Helena Waris: Jäänvartija. Otava, 2019.

Helena Wariksen Konetrilogian aloitti vuonna 2017 Linnunsitoja, vuosi sitten ilmestyi Vedenkehrääjä ja tänä kesänä scifisarja sai komean päätöksensä kirjalla Jäänvartija. Konetrilogia on ehkä merkitty nuortenkirjaksi, koska dystopia jylläsi Nälkäpelin vanavedessä vuosia etenkin nuortenkirjallisuuden puolella, mutta trilogia on enemmän aikuisempaan makuun sopivaa YA:ta. Waris kirjoittaa kauniin herkkävireisesti ja poikkeuksellisen lyhyestä koostaan huolimatta trilogian kirjat ovat vaativia lukijaansa kohtaan.

Jäänvartija sijoittuu edellisten osien tapaan tulevaisuuden maailmaan, jossa ilmastonmuutos on pakottanut ihmiset tajuamaan, että valta on parempi antaa erehtymättömille koneille. Konevastaiset nuoret kapinalliset yrittävät taistella vastaan, mutta jotkut heistäkin alkavat epäillä aatettaan. Pohjoisesta, jossa ei pitäisi olla enää ketään, saadaan radioviesti ja rohkeat tutkimusmatkailijat lähtevät ottamaan siitä selvää.

Konetrilogian jokaisessa osassa on eri päähenkilö: ensimmäisessä osassa Zemi, toisessa Saz ja kolmannessa Thom. Petokset ja mysteerit kietoutuvat kapinaan, samoin ihmissuhdesotkut, jotka kiinnostivat minua eniten. Ehkä johtuen romaanien napakasta koosta ja siitä, että olen itse spefin puolella enemmän fantasian ystävä, hahmot jäivät minulle hieman etäisiksi, enkä uppoutunut konetrilogian maailmaan yhtä syvälle kuin Wariksen fantasiakirjoihin.

Helmet-lukuhaaste 2019: 22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s