Nasevaa sanailua ja lemmenhuolia: Jukka-Pekka Palviaisen Opeta minut lentämään

img_20191007_0911158438246630285809706.jpg
Jukka-Pekka Palviainen: Opeta minut lentämään. Karisto, 2019.

Jukka-Pekka Palviaisen Opeta minut lentämään on taidokkaasti kirjoitettu nuortenkirja rakkaushuolista ja mielenterveydestä. Aiheet ovat painavia, mutta niitä kosketellaan keveällä otteella. Dialogi on aivan nerokkaan nasevaa ja saa aikaan äänekkäitä naurunpyrskähdyksiä. Juoni ei ole kovin mullistava ja romaani onkin vahvimmillaan dialogissa ja tunnelmallisissa tuokioissa.

Pääosassa ovat Ilona ja Vertti, joilla on molemmilla omat murheensa. Ilona on aloittamassa uudessa taidelukiossa, saa uusia kavereita ja klassisesti ihastuu opettajaansa. Vertti puolestaan on kaikki päivät kotona, pukeutuu lentäjän vaatteisiin ja lentää simulaatioita lentokonereiteistä. Mikä Verttiä vaivaa, sitä Ilona ei tiedä, mutta naapurusten välille muodostuu side. Ilona päättää lähettää Vertille kuvia elämästään antaakseen tälle esimakua maailmasta talon seinien ulkopuolella.

Palviainen kirjoittaa herkkävireisesti tunteista ja elämän isoista kysymyksistä, niin että samalla kirja pysyy keveänä lukukokemuksena. Vertistä ja hänen ongelmistaan olisin ehkä halunnut tietää vähän enemmänkin; nyt hahmojen ongelmat tuntuivat jäävän lukijalle vähän etäisiksi, vaikka heidän seurassaan hyvin viihtyikin. Loistokkaan dialogin takia soisin, että joku tekisi Palviaisen kirjoista draamaversioita koululaisille.

Helmet-lukuhaaste 2019: 40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s