Konekummittelua varhaisnuorille: Vashti Hardyn Wildspark

img_20190911_18173511202749431312222.jpg
Vashti Hardy: Wildspark. Scholastic Fiction, 2019.

Helmet-lukuhaasteen kohtaan sokkona hyllystä valittu kirja laitan Vashti Hardyn fantasiaseikkailun Wildspark, joka osui kirjastossa käsiini. Kirjan alaotsikko on kiehtovasti A Ghost Machine Adventure eli kummituskoneseikkailu ja se kuvaakin kirjaa hyvin. Hardyn kirja solahtaa Pottereiden tavoin varhaisnuorille sopiviin fantasiaseikkailukirjoihin, mutta miljööltään ja tyylipiirteiltään yhdistää fantasiaan vahvasti steam punkia ja koneromantiikkaa.

Päähenkilö, maatalon tyttö Prue, on taitava mekaanikko, joka ei pääse yli rakkaan veljensä kuolemasta. Prue karkaa Medlockin kaupunkiin ja pääsee veljensä nimellä kummituskoneiden salaisuuksiin perehtyneen killan oppiin, vaikuttimenaan löytää veljensä aave ja tuoda hänet takaisin. On kehitetty uusi killan hallussa oleva teknologia, jonka avulla aaveita voidaan kiinnittää robotteihin, jotka on rakennettu aivan aitojen eläinten näköisiksi, ja jotka sitten aaveet herättävät henkiin. Prue löytää kiehtovien opintojen parista uusia ystäviä ja vihollisia ja tietenkin törmää myös pahaenteisempiin salaisuuksiin.

Wildsparkin ehdoton vahvuus on värikäs ja omaperäinen maailma, jossa koneet, kummitukset ja steam punk -estetiikka sulautuvat yhteen. Taustalla häämöttävistä synkemmistä surun väreistä huolimatta sävy on enemmän hauskan ja jännittävän koululaisseikkailun puolella. Juoni on toimiva, mutta asetelmat ovat varhaisnuorten seikkailuihin tyypillisiä: erilainen kaverikolmikko saa vastaansa ilkeän rikkaan lapsen, aloitetaan jännittävässä uudessa koulussa ja sotkeudutaan aikuisten salaisuuksiin ja hiippaillaan pimeässä metsässä jne… Lukukokemus on silti virkistävä ja erityisesti pitää antaa kiitosta lumoavan värikkäälle kansikuvalle.

Helmet-lukuhaaste 2019: 24. Sokkona hyllystä valittu kirja

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s