Hiiviskelyjännitystä kauhuparantolassa: Eva Frantzin Osasto 23

img_20190829_1208184083621709454606513.jpg
Eva Frantz: Osasto 23. S&S, 2019. 

Eva Frantzin Osasto 23 edustaa harvinaista mutta kaivattua kirjallisuudenlajia: alakoulun kauhua. Osasto 23 on saanut Runeberg junior -kirjallisuudenpalkinnon ja muutenkin innostuneen vastaanoton. Vaikka teos on kauhua, verisen isompien säikyttelyn sijaan kysymys on hiipivästä viitos-kuutosille sopivasta jännityksestä, jossa on mukana yliluonnollisia väreitä. Osasto 23 sijoittuu historialliseen miljööseen ja pelottavuus pysyy alakoulun loppuun ja herkemmille yläkoululaisille sopivissa uomissa.

Keuhkotautisen Stinan perhe on suuri ja vähävarainen. Siispä kun Stinalle tarjoutuu tilaisuus päästä Vadelmarinteen parantolaan, kysymyksiä ei esitetä. Parantola on upean kartanomainen, syrjäseudulla ja hoitajat vähän pelottavia. Stina ihmettelee aluksi sitä, että tuntuu olevan paikan ainoa lapsi, kunnes tapaa yöllä salaperäisen Rubenin. Stina saa selville, että parantolan osastolla 23 on tapahtunut jotain kammottavaa, eikä se ole enää käytössä. Vadelmarinteessä on selvästi tekeillä jotain pahaenteistä.

Frantz pääsee hienosti sisään lapsen näkökulmaan ja kirjoittaa riipaisevistakin asioista epäsentimentaalisella totisuudella, joka sopii Stinan hahmolle. Kieli on taidokasta ja jännite kihelmöi parantolan pimeillä käytävillä. Näin vinkkarin kannalta kauhua olisi saanut olla mukana rajummallakin otteella, sillä sille on todella kysyntää. Osasto 23 on hieno historiallinen kurkistus menneisyyteen, jonka upeasta kansikuvasta pitää vielä erikseen esittää kiitokset.

Helmet-lukuhaaste 2019: Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s