True Crimea ja voodoota: John Berendtin Keskiyö hyvän ja pahan puutarhassa

img_20190829_1211018653671514590966703.jpg
John Berendt: Keskiyö hyvän ja pahan puutarhassa. WSOY, 1997.

Helmet-lukuhaastessa on kohta, että pitää lukea kirja, jota näkee tuntemattoman henkilön lukevan. Juuri tällä tavalla törmäsin John Berendtin kirjaan Keskiyö hyvän ja pahan puutarhassa: istuin junassa ja vastapäinen matkustaja luki kirjaa kannet selkeästi esillä. Varasin sen kirjastosta ja huomasin tarttuneeni itselleni tyystin vieraaseen kirjallisuudenlajiin: dokumenttiromaaniin. Toimittaja John Berendtin aikoinaan bestselleriksi noussut Keskiyö hyvän ja pahan puutarhassa saattaa nopeasti lukaistuna tuntua dekkarilta, mutta kyseessä on Truman Capoten kirjojen tapainen dokumentaari todellisesta rikoksesta ja ihmisistä sen ympärillä, joihin Berendt itse on tutustunut.

Keskiyö hyvän ja pahan puutarhassa aloittaa maalailevan verkkaisesti Savannahin kaupungin ja kaupungin eksentristen asukkaiden kuvauksilla, joihin kertoja Berendt suhtautuu kuitenkin suopean sympatisoivasti. Kirjaa saa lukea jonkisen aikaa, ennen kuin päästään itse pihviin: rikas antiikkikauppias Jim Williams murhaa apupoikansa Dannyn ja heillä paljastuu myös olleen suhde keskenään. Rikoksen selvitys ja siihen liittyvät kuuluisiksi tulleet oikeudenkäynnit ovat tarinan punainen lanka, mutta paikallisväri ja erikoiset sivupolut ovat tarinan suola. Otsikkoon asti on päässyt voodoo, jota Williams yrittää käyttää apunaan oikeudenkäynnissä voodoopapitar Minervan avulla. Tärkeässä sivuroolissa on transsukupuolinen viihdetaitelija Lady Chaplis, johon Berendt myös Savannahissa tutustuu.

Amerikan etelävaltojen paikalliselämä ja vapaamielisyyden ja ahdasmielisyyden törmäykset pitävät lukijan mielenkiinnon yllä, mutta kokonaisuus on aika hatara ja sekalainen. Välillä teos tarjoaa kuitenkin herkullisia anekdootteja ja henkilöhahmokaarti on elävästi ja moniulotteisesti kuvattu. Verisen murhamysteerin ystäville tämä ei ole oikea kirja, koska rikos jää melkoisesti muun säheltämisen ja hahmokuvauksen jalkoihin. Teoksessa on kuitenkin omaperäistä lumoa, joka selittää sen menestyksen ja aiheuttaman matkustusbuumin Savannahiin.

Helmet-lukuhaaste 2019: Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s