Lohikäärmeleidin muistelmat: Marie Brennanin A Natural History of Dragons

 

img_20190911_0759462645794037105234892.jpg
Marie Brennan: A Natural History of Dragons, A Memoir by lady Trent. Titan Books LTD, 2014.

Marie Brennanin A Natural History of Dragons, A Memoir by Lady Trent on kirjoitettu viktoriaanisen elämäkerran tyyliin, mutta pääosassa on tunnetuksi lohikäärmetutkijaksi kasvava leidi.  Romaanin juoni menettelee, mutta virkistävintä siinä on ehdottomasti historialliseen fantasiaan harvinainen antisentimentaalinen ote, voimakas tiedemielinen sankaritar sekä aidoksi luotu maailma, jossa lohikäärmeet ja viktoriaaniset tutkimusretkeilevät solahtavat luontevasti vierekkäin. Jännitystä ja lohikäärmeitä olisi saanut olla vielä enemmänkin, ja viktoriaanisesta tyylistä mukaan ui aina myös vähän aikakauden ummehtuneempaa arvomaailmaa, mutta kaikkiaan Brennanin kirjat ovat raikas tapaus.

Isabella, tuleva lohikäärmetutkija Lady Trend, on pienestä pitäen äitinsä kauhuksi tutkijatyyppiä, lukee salaa isän kirjastosta lohikäärmeistä ja karkaa mukaan lohikäärmejahtiin pojaksi pukeutuneena. Isabella on kiinnostunut eläinten anatomiasta ja rakastaa lohikäärmeitä. Aviomiestä etsittäessäkin kirjaston koko ja tieteelliset keskustelut ovat hänelle ylimmäinen arvo. Lopulta Isabella tietysti pääsee toteuttamaan unelmansa ja lähtee tutkimusretkikunnan mukaan ulkomaille, eksoottiseen pohjoiseen, jossa outoa kieltä puhuvat sivistymättömät paikalliset saunovat ilkialastomina. Paikalliset lohikäärmeet ovat levottomia ja hyökkäilevät ihmisten kimppuun. Jotakin mätää on selvästi tekeillä.

Parasta A Natural History of Dragonsissa on ehkä vanhemman Isabellan kertojanääni, joka kommentoi välillä nuoruuden tapahtumia. Siksi tuntuu, että ensimmäisessä osassa sarja ei pääse aivan täyteen vauhtiin, kun Isabella on vasta uransa alussa. Erityiskiitosta saa myös kansikuva, joka on sekä kiehtovan kaunis että sopii sarjan tyyliin täydellisesti. Brennanin kirja maistunee kuivempiin tiedenörtteihin samaistuville lukijoille, eikä se siksi jokaisen fantasiafanin makuun iske. Suomennetuista teoksista sitä lähinnä ovat Naomi Novikin Temeraire-kirjat.

Helmet-lukuhaaste 2019: Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s